Ünlü ekonomist enflasyonun nasıl düşürülmesi gerektiğini açıkladı
Ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin faiz politikasına yönelik eleştirilerde bulunarak, düşük faizin enflasyonun düşmesine katkı sağlamadığını savundu. Eğilmez, enflasyon oranının yüzde 19 olduğu bir dönemde Merkez Bankası politika faizinin de yüzde 19 olduğu bir zamanda faizlerin artırılması gerektiğini öne sürdü. Buna karşın faizlerin düşürüldüğünü belirten Eğilmez, bu yaklaşımın ekonomi politikasında büyük bir hataya yol açtığını dile getirdi. Eğilmez, eğer faizler artırılsaydı, enflasyonun düşeceğini ve gelir dağılımının bozulmayacağını iddia etti. Bu eleştiriyle Türkiye'deki ekonomik politikaların enflasyon ve faiz dengesindeki yanlışlıklarına dikkat çekti.
Mahfi Eğilmez'in kendi internet sitesinde yayımladığı "Enflasyonun Baz Etkisiyle Düşüşü Nasıl Oluyor?" başlıklı yazısında, baz etkisinin ekonomideki önemine dikkat çekiyor. Baz etkisi, karşılaştırma yapılan iki dönemin, birincisinde görülen aşırı düşüş veya yükselişin, karşılaştırma yapılan ikinci dönem üzerinde yanıltıcı bir etki yaratmasını ifade eder. Eğilmez, bu etkiyi bir lastik topun yere bırakılması örneğiyle açıklıyor. Top yere düştüğünde dip yapar, ardından sıçrayarak zirveye ulaşır. Sonrasında yavaş bir düşüş ve çıkış yaşar, bu iniş çıkışlar uzun sürebilir, ancak nihayetinde top bir yerde durur.
Eğilmez, 2021 Ocak ayından 2023 Ekim ayına kadar enflasyon ve Merkez Bankası politika faizi arasındaki ilişkiyi incelediğinde, özellikle 2021 Eylül ayından itibaren faiz indirimlerinin ardından enflasyonda hızlı bir yükseliş gözlendiğini belirtiyor. Bu yükseliş A bölgesinde yer alıyor ve bu bölgede faizler düşmeye devam ediyor. Ancak B bölgesinde faizler düşük kalmaya devam ederken enflasyon düşüşe geçiyor. C bölgesinde ise enflasyon yeniden yükselişe geçiyor ve bu kez faizler de artış gösteriyor. Bu durum, ekonomideki faiz ve enflasyon dengesizliklerine dikkat çekiyor.
Ekonomist Mahfi Eğilmez, sosyal medyada paylaştığı bir grafikle baz etkisi konusundaki yanılgılara dikkat çekti. Eğilmez, grafik üzerinden baz etkisinin önemini vurgulayarak, enflasyon ve faiz ilişkisini açıkladı.
Baz etkisi, iki dönem arasındaki aşırı düşüş veya yükselişin karşılaştırma yapılan dönem üzerinde yanıltıcı etkisi olduğunu anlatan Eğilmez, bu kavramı bir lastik topun hareketiyle örnekledi. Enflasyonun ani yükselişi, faizlerin düşürülmesi sonucu yaşandığında, yüksek enflasyon oranlarından kaynaklanan baz etkisi nedeniyle enflasyon olağan oranlara geri döner.
Eğilmez, faizlerin artırılmadığı durumlarda enflasyonun tekrar yükselmeye başladığını ve bunun da gelir dağılımını olumsuz etkilediğini belirtti. Faiz artırımı yapılmadığında enflasyonun yükseldiği durumlar yaşanırken, faiz artırımının yapılmasıyla enflasyonun kontrol altına alındığını ifade etti.
Eğilmez, 2021 yılından itibaren düşük faizin enflasyonu azaltacağı inancının büyük bir ekonomi politikası hatası olduğunu ve bu hatanın, baz etkisinin düşen enflasyona olan etkisi göz ardı edilerek yapıldığını söyledi. Enflasyon ve faiz konularındaki yanlış anlamaların ve yorumların artık kabul edilemez olduğunu belirtti.