Erken emeklilik için yeni fırsat: Bu meslekleri yapanlar dikkat!
Erken emeklilik için gün sayan vatandaşları umutlandıran yeni gelişmeler ortaya çıktı. SGK tarafından yıpranma payı, meslek hastalıkları ve iş kazaları gibi sebeplerden dolayı malulen emeklilik hakkı tanınan meslek gruplarıyla ilgili yeni bir liste yayınlandı. SGK’nın yeni listesi erken emekli olma hayali kuran binlerce vatandaş için yeni bir umut oldu. 1996 ile 2018 yılları arasında sigorta girişi bulunan vatandaşlar için erken emeklilik fırsatı doğdu.
SGK’nın Erken Emeklilik Şartları
SGK’nın yeni düzenlemesine göre malulen emeklilik hakkı tanınan meslek grupları genişletildi. İş gücü kaybı yaşadığı veya sağlık sorunları nedeniyle çalışamayan vatandaşlar erken emekli olabilecek. Ayrıca, yıpranma payının kapsamı da genişletildi. Malulen emekli olma hakkı tanınacak olan vatandaşların belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. SGK’nin erken emeklilik şartları arasında sigortalılık süresinin en az 10 yıl olması gerekiyor. 1996 ile 2018 yılları içerisinde sigorta girişi bulunan ve sigortalılık süresi 10 yılın üzerinde olan vatandaşlar başvuru yapabiliyor.
Prim Şartı Aranmayacak
SGK’nın erken emeklilik şartları arasında 10 yıl ve üzeri sigortalılık süresi aranıyor. Ayrıca, sigortalı çalışanın 1800 gün prim ödemesi yapmış olması da gerekiyor. Prim gün sayısıyla ilgili önemli bir detay açıklandı. Çalışamaz raporu bulunan vatandaşların 1800 prim gününü doldurması gerekmiyor. Erken emeklilik için iş göremezlik raporu alınması gerekiyor. Sağlık heyeti tarafından en az yüzde 60 oranında iş göremez raporu vermesi gerekiyor. Malulen emeklilik için iş göremez raporu sunamayan vatandaşların başvuruları kabul edilmiyor.
Malulen Emeklilik Başvuru Süreci
SGK’nın erken emeklilik şartlarını yerine getiren vatandaşların başvurularının yazılı olarak yapılması gerekiyor. SGK’nın İl Müdürlükleri üzerinden başvurular alınıyor. Erken emeklilik için başvurular e-devlet sistemi üzerinden kabul edilmiyor. Başvuru işleminin ardından SGK tarafından belirlenen yetkililer tarafından sağlık raporu incelemesi başlatılıyor. Sağlık raporunda yüzde 60 ve üzeri iş göremez ibaresi bulunan vatandaşlara erken emekliliğin yolu açılıyor. SGK’nin illerde belirlediği sağlık kurulu tarafından sağlık raporunun onaylanması gerekiyor. Erken emeklilik için tüm şartları yerine getiren vatandaşlara malulen emeklilik hakkı tanınıyor.