250 bilim insanı Konya'ya 'Neolotik Dönem'in izlerini aramaya geliyor!

250 bilim insanı Konya'ya 'Neolotik Dönem'in izlerini aramaya geliyor!
Bilim insanları Konya'da Neolitik dönemin izlerini arayacaklar. Seydişehir'de Gökhöyük'te başlayacak kazılarla Neolitik Çağ'dan Demir Çağı'na kadarki, süreç incelenecek.

Bilim adamlarının Konya'da Neolitik dönemin izlerini arayacakları haberi arkeologları heyecanlandırdı. Seydişehir'de Gökhöyük'te başlayacak kazılarla Neolitik Çağ'dan Demir Çağı'na kadarki sürecin inceleneceği bildirildi.

Uzun soluklu kazıların asıl amacı, Demir Çağı'na ait olan yerleşimin son sakinleri hakkında önemli bilgiler toplamak olacaktır. Konya'daki araştırmayla birlikte kazı çalışmaları ile bu yıl Türkiye'de yapılacak kazı ve arkeolojik araştırma sayısının yıl sonuna kadar 750'ye ulaşması bekleniyor.

"Sobesos'un eski kentinde çalışmalar devam ediyor"

250 bilim insanı Konya'ya 'Neolotik Dönem'in izlerini aramaya geliyor

Nevşehir'in Ürgüp ilçesindeki Sobesos antik kentinde uzun süredir ara verilen kazılara bu yıl da devam edilecek. Taştepeler projesi kapsamında Şanlıurfa'da başlayan ve 12 farklı bölgede devam eden Neolitik araştırma projesi, farklı ülkelerden Türkiye'ye gelen bilim insanlarının katılmasıyla sürdürülecek. Türkiye'de birçok antik kentte kazı çalışmaları dışında entlerin restore edilmesi için yapılacak restorasyon çalışmaları eş zamanlı şekilde yürütülecek.

"250 yabancı bilim insanının Türkiye'de araştırmaları devam edecek"

250 bilim insanı Konya'ya 'Neolotik Dönem'in izlerini aramaya geliyor

Türkiye'de 2023 yılında 12 ayda yapılacak arkeolojik kazı ve restorasyonlarla ilgili çalışmalarının sayısının 144 olacağı bildirildi. Türkiye genelinde 39 adet arkeolojik kazı ve ayrıca yüzey araştırmaları ile etütler yapılacak; Yabancı bilim insanları ve Türk bilim adamlarının da katılımıyla gerçekleştirilecek olan bilimsel iş birliği çerçevesinde 2023 yılında 20'den fazla ülkeden yaklaşık 250 yabancı bilim insanı kazı ve yüzey araştırmasına katılacak.

Anadolu Anıtlar ve Yazıtlar Projesi bu yıl devam eden bir diğer proje olacak. Çalışma kapsamında Türkiye'de bulunan anıt ve yazıtlar kataloglanarak 3 boyutlu taramaları yapılacak ve kayıt altında tutulacak. Türkiye'deki Türk-İslam dönemine ait mezarlık, mezar taşı, kitabe ve kitabelerin kataloglanması, 3 boyutlu taranması ve belgelenmesi için başlatılan çalışmalara devam edilecektir.