Asgari ücret zammında beklenmeyen gelişme: O tarihe dikkat

Asgari ücret zammında beklenmeyen gelişme: O tarihe dikkat
Türk İş Başkanı Ergün Atalay, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada 20 Kasım'dan sonra asgari ücreti görüşmek üzere yeni bir komite kurulacağını aktardı. Peki bu yeni komite asgari ücret görüşmelerini ne derecede etkileyecek? İktisatçı Muhammet Bayram, konuya ilişkin merak edilenleri anlattı..

Asgari ücret görüşmelerinde geri sayım başlatıldı. Milyonlarca insan yeni büyüme oranına dikkat ediyor. Ekonomist Muhammet Bayram asgari ücret ve müzakerelerine ilişkin önemli bilgiler verdi. Bayram, konuyla ilgili konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Asgari ücretle ilgili yeni müzakereler bu yılın sonlarında başlatılacak. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, daha önce 'Bu toplantıya en fazla üyeye sahip birliğin başkanı olduğum için katıldım; Aslında onu temsil etmeme izin verilmiyor. Tam temsilin sağlanması için işçilerin masada olması ve asgari ücret alanların da masada olması gerekiyor' şeklinde konuşmuştu.

“Komisyonun içinde asgari ücretli olacak”

Bu kapsamda çalışma yapılacağını belirtti. TÜRK-İŞ tarafından bir komite kurulacağını ve burada gerçek bir asgari ücretin olacağını söyledi. Her durumda sendika asgari ücreti almıyor. Burada yeni bir komite oluşturup onların ihtiyaçlarını dinlemek önemli.

YASAL OLARAK MASAYA OLABİLİRLER Mİ?

Yasal olarak müzakere masasına gelebilirler mi? Bunun teknik olarak mümkün bir durum olduğunu düşünmüyorum. Kanunda kimin temsil edileceği açıkça belirtiliyor. Ergün Atalay, kararın komite oluşturulup daha sonra masaya oturulduktan sonra verileceğini iddia edebilir. Masada şunu söyleyebilir: 'Bunlar komitenin almış olduğu kararlar.'

YENİ KOMİTENİN ETKİSİ NE OLACAK?

Bu kişilerle mutlaka basın açıklaması yapabilir. Ortaya çıkacak komisyonun olumlu bir durum olacağını düşünüyorum. İşçilerin asgari ücret talebinin burada karşılanabileceğini düşünüyorum.

Bu konuyla ilgili bir çalışma eski Çalışma Bakanı tarafından yapılmıştı. Yeni asgari ücrete yakınsama yapıldı. Dolayısıyla oluşacak komisyonlar olumlu olacak. Bu dönemde memurlara yönelik artışın yüzde 50 civarında olacağı söylense de "asgari ücret ne kadar artacak?" merak edilen bir sorudur. Asgari ücret miktarına yüzde 35 oranında zam yapıldı. Asıl artışın yılbaşında olacağı söyleniyor.

AMAÇ ASGARİ ÜCRETLİ İNSANLARI DAHA İYİ TEMSİL ETMEK Mİ?

TÜRK-İŞ, asgari ücretlilerin değil, en fazla sendikalı çalışanın bulunduğu sendika olduğu için burada bulunuyor. Mutlak temsilin sağlanması için müzakere masasında gerçek asgari ücretlilerin sesinin duyulması gerekiyor.

Bu, komitelerinin alacağı bir kararla birlikte bir basın toplantısında açıklanabilir. Asgari ücretli işçilerin asıl isteğinin de bu olduğu söylenebilir.

Asgari ücret zammında beklenmeyen gelişme O tarihe dikkat

ASGARİ ÜCRET MÜZAKERELERİ NEREDEN BAŞLAR?

Şu an için net asgari ücret 11.000.402 TL, TÜRK-İŞ araştırmasına göre açlık sınırı ise 13.000 TL. Yılın son 6 ayında enflasyonun yüzde 40 civarında olacağı söylenebilir. Üç aylık enflasyon şu anda %25,11 olarak bildiriliyor. Aylık ortalama yüzde 5 artış olsa 6 aylık enflasyonda ise yüzde 38-40 olmasını bekliyoruz. Enflasyonun yüzde 40 olması durumunda en az 11.402 TL ödenen asgari ücretin 15.960 TL'ye kadar düşeceğini düşünüyoruz. Taban rakamın 15.000 TL civarında olacağını düşünüyorum. Artış görüşmeleri 15.000 TL'den başlayabilir.

“BÖLGESEL ASGARİ ÜCRETLERİN KONUŞULMASI GEREKİYOR”

Burada da asgari ücretlinin alacağı para miktarından ziyade satın alma gücü daha önemlidir. Aslında asgari ücret artmasaydı, satın alma gücü artmasaydı refaha daha olumlu katkı yapacaktı. 2 yıldır bunu konuşuyoruz. Bölgesel asgari ücretler tartışılmalı. Büyükşehirlerde 15.000 TL olan asgari ücret düşük. İşverenler bu miktarın üzerinde ücret ödeyebilmektedir. İşverenler çalışanlarını memnun etmelidir. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde kira fiyatları 10.000 TL.

Bir kişi 10.000 TL kira öderse kalan masraflar nasıl karşılanacak? En az 15.000 TL'den müzakerelerin başlayacağını düşünüyorum.