Bankalardaki Kur Korumalı Mevduat Hesapları Gayrimenkul Sektörüne Aktarılabilir

Bankalardaki Kur Korumalı Mevduat Hesapları Gayrimenkul Sektörüne Aktarılabilir
Bankalardaki kur korumalı mevduat ve katılma hesapları tutarı, 2 trilyon 576 milyar seviyeye çıktı. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu mevduatların gayrimenkul sektörüne aktarılması için yeni araçlar geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Konut projelerine aktarılmasında ek destekler getirilmesi gerektiğini söyleyen Özelmacıklı, bu mevduatın gayrimenkul sektörüne kaynak olarak aktarılmasının en avantajlı durum olacağını vurguladı.

BDDK Verilerine Göre Bankalardaki Kur Korumalı Mevduat Hesapları Arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankalardaki kur korumalı mevduat ve katılma hesapları tutarı, 2 trilyon 576 milyar seviyeye çıktı. Bu mevduatların gayrimenkul sektörüne aktarılması açısından yeni araçlar geliştirilmesi gerektiğini altını çizen Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Gayrimenkul yatırım fonları, gayrimenkul sertifikaları, kitlesel fonlama gibi birçok farklı araç kullanılarak, kur korumadaki büyük yük gayrimenkule aktarılabilir. Son dönemde krediye erişimin sağlanamadığı, ipotekli satışların çok aslına bakarsak düştüğü piyasalarda bu yönlendirme piyasalara yeni bir nakit akışı sağlar, inşaat sektörünü ivmelendirir, istihdama da olumlu etki yapar” dedi.

Kur Korumalı Mevduat Hesaplarının Konut Projelerine Aktarılması

Kur korumalı mevduat hesaplarındaki bakiyelerin konut projelerine aktarılmasında ek destekler getirilebileceğini belirten Özelmacıklı, “TOKİ, Emlak Konut ve belediyeler gibi birçok kurumun konut projelerine öncelikli hak sağlayacak şekilde bir avantaj sağlanabilir. Ya da gayrimenkul sertifikasına dönüştürülerek sektöre üretici fonu sağlanabilir. Evim modelleri çerçevesinde buradaki mevduat ödeme dönemi içinde değerlendirilmiş şekli ile kura sistemine dahil edilebilir. En avantajlı durum bu mevduatın gayrimenkul sektörüne kaynak olarak aktarılması olacaktır” ifadelerini kullandı.

Konut Fiyat Endeksi Verileri Açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Nisan ayına ait Konut Fiyat Endeksi verilerinin de açıklandığını önemini vurgulayan Özelmacıklı, “2023 yılı Nisan ayında daha önceki aya göre yüzde 4,7 oranında artan Konut Fiyat Endeksi, bundan önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 121,3, reel olarak ise yüzde 53,0 oranında arttı. Bu durum fiyatlarda ivmenin yavaşladığını gösteriyor. Ayrıca konut finansmanına erişimde yaşanan daralma istatistiklere yansıyor. Örneğin BBDK konut kredisi hacmi 436 milyar 146 milyon seviyesinde ve burada da ivme azalması devam ediyor” dedi.

Konut Satışlarındaki Daralma Devam Ediyor

Konut satışlarındaki daralmanın sürdüğüne öne çıkan Özelmacıklı, “Konut satışları Ocak-Mayıs döneminde bundan önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,3 azalışla 482 bin 143 olarak meydana geldi. Gene aynı dönemde meydana gelen ipotekli konut satışlar ise daha önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,7 azalışla 108 bin 67 oldu. Bu rakamlara baktığımızda toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 22,4'e kadar geriledi” diye konuştu.