Borsa'dan kaçan kaçana: 1 haftada 800 bin kişi ayrıldı

Borsa'dan kaçan kaçana: 1 haftada 800 bin kişi ayrıldı
Borsaya akın eden ve yatırım yapanların hızla düşmektedir. Merkezi Kayıt Bürosu'na göre son dönemlerde halka arz sayesinde müthiş bir artış yaşandı. İşte detaylar.

Borsaya akın eden ve rekorlar kıran yatırımcıların sayısı hızla azalıyor. Gasp ve mevduat faizlerinin yükselişini sürdürdüğü borsada son dönemde iştahsızlık resmen başladı. Merkezi Kayıt Bürosu verilerine göre aralık sonu yatırımcı sayısı 7 milyon 643 bin 867 oldu. Böylece son 2 ayda borsadan ayrılan yatırımcı sayısı 912 bin oldu.

borsa

Borsa İstanbul'daki yatırımcı sayısında son dönemde halka arzların da etkisiyle ciddi bir artış yaşandı. 2023 yılında 54 şirket için rekor halka arz yapıldı. Halka arz çılgınlığıyla rekor seviyelere ulaşan yatırımcıların sayısı hızla azalıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) tedbirleri sıkılaştırmaya ve mevduat faizlerini artırmaya devam etmesiyle birlikte son iki ayda borsadaki yatırımcı sayısında yaşanan hızlı düşüş dikkat çekti.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre Aralık sonu yatırımcı sayısı 7 milyon 643 bin 867 oldu. MKK verilerine göre hisse senedi yatırımcısı sayısı 2023 Aralık sonu 7 milyon 643 bin 867 oldu. Böylece bir önceki aya göre 562 bin 115 yatırımcının borsadan ayrıldığı görüldü. Bu, aylık rekor bir yatırımcı çıkışı anlamına geliyordu. Borsada yatırımcı sayısının 8,6 milyonla rekor kırdığı ekim ayıyla karşılaştırıldığında 912 bin yatırımcının borsadan ayrıldığı görüldü. Borsa yatırımcılarının sayısı 2021'de 2 milyonu, 2022 sonunda ise 3 milyonu aştı.

MKK'ya göre; Yatırımcı sayısı 2022 sonunda 3,8 milyon iken 2023 sonunda 7,64 milyona yükselirken, bu yatırımcıların yüzde 76'sının portföyü 50 bin TL'nin altında kaldı. Ayrıca borsadaki portföyün toplam değeri 2022 yılı sonu itibarıyla 2,6 trilyondan 4,16 trilyona yükseldi. Bir milyon TL'nin üzerindeki toplam portföy sayısı yıl sonu itibarıyla 186 bin olurken; Yatırımcı sayısının yüzde 2,5'u, portföyün ise yüzde 90'ı hisse senedinde kaldı. Öte yandan 10 milyon TL'nin üzerindeki portföyde 15 milyon 371 adet yer aldığı ve portföy tamamının yüzde 80'ine sahip oldukları görüldü.

borsa

'SON 3 AYDA PİYASADAN 525 MİLYAR PARA ÇIKTI'

Finans piyasaları uzmanı İris Cibre, sosyal medya hesabından borsanın büyümesini değerlendiriyor: "O halde Aralık ayı yatırım analizini ele alalım. Öncelikle MKK bize bir iyilik yaptı ve Aralık ayından bu yana bir milyondan fazla yatırımcıyı sınıflandırdı, tebrikler. Artık ülkemizin prestijli borsasının portföyünün yüzde 80'inin milyonda 2 oranında yatırımcıların elinde olduğunu biliyoruz. Tam 15 bin hesap 7,6 milyon hesabın kaderini belirliyor. Evet bakalım kim ne yapmış; Arkadaşlar bu ay toplam 562 bin hesap borsadan çıktı. 1.000 ile 50.000 arasında reddedilen 774.000 hesap var. 300 bini iflas etti. Borsadan 1 milyon TL'nin üzerinde parayla ayrılanların sayısı 21 bin" dedi. En büyük kaybedenin küçük yatırımcılar olduğunu vurgulayan Cibre, şöyle konuştu: "Piyasadan büyük bir çıkış oldu, 205 milyar TL. Ekim-Kasım döneminde net çıkış 320 milyar 205 milyar son 3 ayda piyasadan çıkan para miktarı 525 milyar TL (Bunun bir kısmı liman hasarından, büyük kısmı ise çıkıştan kaynaklanıyor). Elbette en büyük zararı küçük yatırımcılar çekiyor; "25 milyar TL" dedi.

Cibre, yabancı yatırımcılarla ilgili de şu açıklamalarda bulundu: "Yabancı yatırımcı; Aralık ayında beklediğimiz ülkelerde yatırımcı sayısı azaldı. ABD ve Singapur'da yatırımcı sayısı artıyor. Katar'ın değerini artırdığı biliniyor. QNB'nin değer artışı sayesinde portföyü. İngiltere'den ve Türkiye'den dostlarımız Aralık ayında para kazandı. Yabancı yatırımcılarımız hem nominal hem de reel olarak kaybediyor. Yabancı sayısı çok az ve sayı da fazla değil. 1,9 milyar doların ne kadarının Kasım ve Aralık aylarında geldiğini tahmin etmek zor. Ancak büyük yerli yatırımcıların çıkış davranışlarından da görebileceğimiz gibi, "yabancı" gelirin çoğunun gerçek yabancı gelir olduğunu varsaymak mantıklıdır.