İSPARK ücretlerine dev zam: Yeni fiyat tarifesi açıklandı

İSPARK ücretlerine dev zam: Yeni fiyat tarifesi açıklandı
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında İstanbul'da İSPARK ücretlerinin artırılmasına karar verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi (İBB) toplantısında, İstanbul'daki İSPARK ücretinin yüzde 55'ten yüzde 57'ye çıkarılması kararlaştırıldı.

İBB Ekim Ayı Olağan Toplantısı'nın üçüncü oturumu İBB Saraçhane Binası'nda gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin eylül ayında TBMM'ye sunduğu İSPARK artırım talebini de içeren teklifte, üç metro projesine ilişkin yurt dışı kredi teklifleri de ilgili komisyonlarca incelendi. Komitelerin tartıştığı öneri İBB toplantısında oybirliğiyle kabul edildi. Kabulü gerçekleştirilen teklifler sayesinde İSPARK'ın İstanbul'daki fiyatı yüzde 55 ila 57 arasında arttı. Üç metro projesi için dış kredi taleplerinin kabul edilmesi ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne toplam 688 milyon euro borçlanma yetkisi verildi.

Bilindiği üzere, Temmuz ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Konferansı sırasında İspark ücretleri yüzde 18 oranında artırılmıştı.

İSPARK OTOPARK ÜCRETLERİ ARTTI

İSPARK ücretlerine dev zam

Aralarında; Üsküdar, Fatih, Beşiktaş, Beyoğlu, Kadıköy, Şişli, Ataşehir, Beykoz, Bakırköy, Bayrampaşa, Güngören, Bahçelievler, Eyüpsultan, Kartal, Maltepe, Kağıthane, Tuzla, Pendik, Zeytinburnu, Ümraniye ve Sarıyer'in de yer aldığı 21 ayır ilçede 1 saat süreye 33 lira olan Sarıyer Otopark ücretleri 52 liraya çıktı. Aynı ilçelerde 2 saate kadar olan otopark ücretiyse 42 liradan 66 liraya yükseltilirken 47 lira olan 4 saate kadar otopark ücreti 73 liraya çıkarıldı. Ayrıca; 65 lira olan 8 saate kadar olan otopark ücreti 101 liraya, 86 lira olan 12 saate kadar otopark ücreti 134 liraya, 130 lira olan 24 saate kadar otopark ücreti de 202 liraya ulaşmış oldu.

Bağcılar, Arnavutköy, Avcılar, Adalar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Başakşehir, Çatalca, Esenler, Çekmeköy, Esenyurt, Küçükçekmece, Sancaktepe, Silivri, Sultangazi, Sultanbeyli, Şile ve Gaziosmanpaşa'da ise 23 lira şeklinde alınan 1 saatlik otopark ücretinin 36 liraya yükseltildiği bildirildi. Bu ilçelerde ayrıca; 33 lira olan 2 saate kadar olan otopark ücreti 52 liraya, 37 lira olan 4 saate kadar otopark ücreti 58 liraya, 47 lira olan 8 saate kadar otopark ücreti 73 liraya, 72 l,ra olan 12 saate kadar otopark ücreti 95 liraya, 94 lira olan 24 saate kadar otopark ücreti de 146 liraya çıkarıldı. Yol üstü otoparklarda birinci ve ikinci bölge çerçevesinde 33 lira olan 1 saate kadar otopark ücreti 52 liraya, 42 lira olan 2 saate kadarotopark ücreti 66 liraya, 94 lira olan günlük otopark ücreti 46 liraya, sonraki saat başı ücretleri de 14 liradan 22 liraya yükseltildi. Üçüncü bölgenin 1 saatlik otopark ücretinin de 36 lira, 1-2 saatlik ücretinin 52 lira, günlük ücretin de 124 lira olmasına karar verildi.

"Ormana giriş ücretleri de artırıldı"

Orman, meyve bahçesi ve dinlenme alanlarına giriş çıkış ücretleri de yeniden artırıldı. Otomobillere uygulanan 67 liralık giriş-çıkış ücreti 104 liraya çıkarılırken, minibüs-kamyonet-panelvana uygulanan 192 lira şeklinde uygulanan ücret 298 liraya yükdeltildi. Ayrıca, midibüslere uygulanan ve 388 lira olan giriş ücreti 524 liraya, otobüs ve kamyonlara uygulanan 677 lira giriş ücreti Bin 50 liraya, motosikletlere uygulanan 44 lira giriş ücreti 69 liraya çıkarıldı. Yıllık bisiklet kiralamanın bedeli de 574 lira olarak belirlendi.

"Metro inşaatına 688 milyon euroluk kredi yetkisi verildi"

Teklif, Eylül ayındaki Kent Konseyi toplantısında görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu'na, ardından da oylanmak üzere meclis üyelerinin onayına sunuldu. Teklifin kabul edilmesi ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne Ümraniye-Ataşehir-Göztepe'dekşi Metro projesine 225 milyon Euro bedel, Mahmutbey-Bahçeşehir Metro projesine 305 Milyon Euro bedel, Kaynarca-Pendik-Tuzla Metro projesine de 158 Milyon Euro bedel olmak kaydıyla toplamda 688 Milyon Euro bedelli dış borçlanma konusunda izni verildi.