Konut satışı ve kiralamada yeni dönem: Kritik 1 Kasım tarihine dikkat

Konut satışı ve kiralamada yeni dönem: Kritik 1 Kasım tarihine dikkat
1 Kasım tarihi itibariyle emlak satışları işlemleri sırasında e-devlet'ten kimlik doğrulama zorunlu olacak. Uygulanacak olan elektronik doğrulama sistemi sayesinde sahte reklamların önüne geçilecek. Peki gayrimenkul sektöründe fiyatları istikrara kavuşturacak bu çok önemli adımla birlikte neler değişecek? Emlakçılar bu merak edilen soruyu detaylandırdı.

Emlak piyasasında sahte reklamlarla mücadele adına yeni uygulama başlatılıyor. 1 Kasım tarihinden itibaren emlak satışı işlemi yapmak isteyenler e-kimlik doğrulamasını yapmaları zorunlu olacak.

Yeni uygulama çerçevesinde kimlik doğrulama için e-Devlet sisteminden yararlanılacak. Mal sahibi olarak ise ilanı giren kişilerin aslında o taşınmazın sahibi değil mi ona bakılacak. Ayrıca, yakını olarak girenler e-Devlet'ten doğrulanabilecek. e-Devlet sisteminde kurulacak kimlik doğrulama sayesinde sahte ilanlar anında sistemden düşürülecek.

MÜLK SATIŞI DOĞRULAMA DÖNEMİ 1 KASIM'DA BAŞLIYOR

Konut satışı ve kiralamada yeni dönem Kritik 1 Kasım tarihine dikkat

Peki uygulama nasıl hayata geçecek, neler getirecek? Konuyla ilgili bilgi veren gayrimenkul sektörü temsilcisi Mustafa Hakan Özelmacıklı, şunları söyledi:

“Elektronik Reklam Doğrulama Sistemi (EIDS), gayrimenkul satışına yönelik reklam yapma olanağı sağlayan gerçek ya da tüzel kişilere yönelik kimlik doğrulama portalı görevi görecek. Bu portalla birlikte kimlik, unvan, şirket temsilcisi doğrulaması e-devlet üzerinden gerçekleştirilecek. EIDS portal yazılımıyla ilgili çalışmalar en kısa zamanda tamamlanacak. Bu nedenle 1 Kasım'dan itibaren reklam girişlerinde kimlik doğrulaması zorunlu olacak"

“İKİNCİ ADIM YETKİLİ DOĞRULAMASI"

Düzenlemelerin 2 aşamada uygulanması gerektiğini belirten Özelmacıklı, “1 Kasım'dan itibaren reklam yayınlamadan önce kimlik doğrulaması yapılacak. İkinci aşamada ise izin doğrulama çalışmaları başlayacak. İlana konu taşınmazın ilanı veren üyeye ya da üyenin gerçek bir kişi olması durumunda birinci ve ikinci dereceden hısımlarına ya da eşine ait olduğunu, ilanı veren üyenin de aslında ilana konu olan mülkün sahibi tarafından yetkilendirmesi ilan yayına girmeden doğrulanacak. Bunun için yetki doğrulamasının yapılması ile ilgili tüm entegrasyonlarla ilan platformlarının kendilerine ait yazılım geliştirme, test süreçlerini mutlaka tamamlamaları gerekli olacak. dedi.