Kripto para piyasasında şaşırtan tablo: Türkiye 4. sırada yer aldı

Kripto para piyasasında şaşırtan tablo: Türkiye 4. sırada yer aldı
Kripto para piyasasında dengeler değişirken ticari yapılan en büyük dördüncü ülkesi olan Türkiye'nin OECD bünyesindeki gri liste üzerinden girişimleri kapsamında sanal para düzenlemesi yapılacağı belirtildi.

Türkiye'de kripto para piyasasını düzenlemeye dair getirilmesi planlanan yeni kurallar üzerinde değerlendirme yapılırken, bunun büyük olasılıkla ruhsatlandırma ve vergilendirmeye odaklanmasının beklendiği bilgisi verildi. Reuters, yeni kuralların, dünya geneli kripto para ticareti yapılan en büyük 4. ülkesinin Türkiye'nin olduğu ve FATF tarafından gri listeden çıkma girişimleri üzerinde düzen oluşturuldu.

Chainalysis'in kripto para kullanımının benimsenmesine ilişkin endeksine bakılarak Türkiye, dünyada 12'nci sırada yer alıyor. Türkler'in liranın değer kaybı karşısında önlem alma isteğini ve gençlerin yeni teknolojilere ilgi odaklı oldu. Bakan Mehmet Şimşek, son tavsiye üzerinden uyum sağlayarak kripto varlıkları kapsayan yasa düzenlemelerinde en kısa zaman içerisinde gündeme gelerek gri listesi çıkartıldı.

kripto varlık

TÜRKİYE'NİN GRİ LİSTESİ

Gri listesinde yer alırken yatırım derecelendirmesiyle olumlu yönde etkiler oluşturuluyor. Mali Eylem Gücü'yle aktif olarak işbirliği yapması gerekiyor. Kripto varlık piyasasında ruhsatlandırma ve vergilendirme uygulaması, Türkiye'nin gri listeden çıkmak için uyması gereken 40 tavsiyenin sonucu oldu. Temmuz ayında yayınlanırken rapor üzerinde Türkiye'nin Sanal Varlık Hizmet Sağlayıcıları'nı ve hissedarlarını sisteme uygun denetleme yapılarak Türkiye'de ruhsat alma ve kayıt yaptırma durumu kaydedildi.

KRİPTO VARLIK ÖDEMELERİ

Kripto varlık ödemelerde tercih edilen bazı yerel işlemlerin dolandırıcılığı soruşturma üzerinden 2021'de yasak haline geldi. Yatırımcılar, binlerce şikayetten ötürü mahkemeye başvuruda bulunuyor. Futurance Finance Tech & Fexobit'in yönetim kurulu üyesi Onur Altan Tan, yeniliklerin platformlar için ruhsatlandırma kriterlerini belirleyerek vergilendirme geliştirmesi bekleniyor.