Memura ek gösterge için flaş karar: Cumhurbaşkanının yetkisi kaldırıldı!

Memura ek gösterge için flaş karar: Cumhurbaşkanının yetkisi kaldırıldı!
Memurların ek göstergesi ile ilgili yeni değişiklikler paylaşıldı! Tüm detaylar haberimizde.

Memurların ek göstergesinde baştan aşağı değişiklik! Cumhurbaşkanı yetkisi kaldırıldı! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

MEMUR EK GÖSTERGELERİYLE İLGİLİ DEĞİŞKLİK

Geçtiğimiz sene Temmuz ayında yapılan kanına göre öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri başta olmak üzere bazı memurların ek göstergeleri 3 bin 600'ye yükselmişti. Diğer kamu görevlilerinin ek göstergelerinde 60 puanlık artış yapıldı. Ek gösterge kanunu 15 Ocak 2023 tarihinde uygulamaya girdi. Yapılan haberlere göre ek gösterge tazminat yansıtma oranlarıyla memurların emekli maaşlarında artış yapıyor. Tanzimat yansıtma oranı ek göstergesi 2 bin 800 ile 3 bin 600 arasında olanlar en yüksek devlet memuru maaşının yüzde 85'i uygulanıyor. 

memur ek göstergeleriyle ilgili değişiklik

Ek göstergesi 3 bin 600 ile 5 bin 400 arasında olanlara devlet memuru maaşının yüzde 145'i uygulanıyor. Geçtiğimiz sene çıkarılan ek gösterge kanununa yeni bir fıkra daha eklendi. Oranlar ayrı ayrı ya da beraber üç katına kadar artırma, ek gösterge gruplarını değiştirme ve personel kanunlarında bulunan ek gösterge artırması halinde gruplardaki ek göstergeleri yeniden düzenlemesi için Cumhurbaşkanı'na yetki verilmişti. CHP tarafından yapılan başvuru sonrasında Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanı yetkisini aykırı buldu ve yetkiyi iptal etti. AYM kararında Anayasa'ya güvencesi olan mülkiyet hakkının ekonomik değer ifade eden ve parayla değerlendirilen her türlü mal varlığı haklarını kapsadığı dile getirildi. Emekli Sandığı Kanunu kapsamında tazminat yansıtma oranları mülkiyet hakkı kapsamında olduğu için oranları ayrı ayrı ya da üç kadına kadar artırma, ek gösterge gruplarının değiştirilmesi ve düzenlenmesi yetkisi Cumhurbaşkanı'ndan alınarak yetki iptal edilmiş oldu.