TOKİ'den 42 ilde yüzde 35 peşinatla arsa satışı başlatıldı

TOKİ'den 42 ilde yüzde 35 peşinatla arsa satışı başlatıldı
TOKİ milyonlarca vatandaşın ev sahibi olmasına yardım etti ve halada devam ediyor. Bu yılki TOKİ kurasında ismi açıklanmayan ya da ev sahibi olmak isteyenlere TOKİ yeni bir fırsat tanıdı. İşte haberin detayları…

Binlerce vatandaş her yıl TOKİ’nin yapacağı projeleri bekliyor, dar gelirli ailelere umut ışığı olmaya devam eden TOKİ yeni bir kampanya açıkladı. Detaylar haberimizde…

banka

TOKİ'DEN YÜZDE 35 PEŞİNATLA ARSA SATIŞI! VATANDAŞTAN TALEP YAĞIYOR

TOKİ 42 ilde 462 arsayı ihaleye çıkaracak. Bunlar arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla ve Antalya gibi arsa fiyatlarının yüksek olduğu şehirler de yer alıyor. Peki TOKİ arazisi cazip mi? Ödeme nasıl yapılacak? Detaylar burada...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 42 ilde 462 arsayı ihaleye çıkaracak. Peki TOKİ arazisi cazip mi? Ödeme nasıl yapılacak? Bu zamanda arazi satın almak akıllıca mı? Detaylar burada...

Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, yaptığı açıklamada şu açıklamayı yaptı:

“TOKİ, 1 ve 2 Kasım 2023 tarihlerinde 42 ilde 462 parsel arsayı ihaleye çıkaracak. Arsanın üzerinde çok farklı işlevlere sahip yerler bulunuyor. Konut, ticari, sanayi, turizm, özel sağlık tesisleri ve diğer planlanmamış fonksiyonlara sahip olan bu araziler aslında yüzde 25 peşinatla ve 48 ay vadeyle bu arazilere peşin olarak sahip olma hakkına sahip. Birçok farklı ilde 462 parsel arsa var, arazilerin satılacağı görülüyor. Yalova'dan Tekirdağ'a, Rize'den Muğla'ya, Mersin'den Konya'ya, Kocaeli'den Kayseri'ye, İzmir'den İstanbul'a kadar birçok ilde lokasyonları bulunuyor.

ANKARA VE İZMİR YOĞUN!

Aslında bu mekanları ağırlıklı olarak Ankara ve İzmir'de görüyoruz. Aslında ihaleler yatırımcılar tarafından sıklıkla takip ediliyor. Arsanın değerine göre belli miktarda teminat yatırılacaktır. Bu yerler garanti kapsamında açık artırmaya çıkarılıyor.

YÜZDE 35 PEŞİNAT 48 AY VADE AVANTAJLI MI?

Genel bir talep olduğu söylenebilir, halkın ilgi gösterdiği söylenebilir, yüzde 35 peşin satış yöntemi ve 48 ay vade enflasyon dönemlerinde avantajlı bir taksit olarak değerlendirilebilir.

TAKSİT ÖDEMELERİNDE ÜFE ARTIŞI

Vadeli satışlarda taksit ödemelerinde belirgin bir artış yaşanıyor. Bu, üretici fiyat endeksi baz alınarak her dönem büyüme oranına göre hesaplanacak. Burada ÜFE oranının 6 ay süreyle en fazla %12,5 oranında uygulanabileceği bir durum var.

‘ÇOK YÜKSEK TEKLİF VEREN GÖRÜYORUZ’

İhalelerde şunlar görüldü: Gayrimenkul için belirlenen tahmini fiyat, mevcut mülklerin değerlemesi ile aynı. İhale kapsamında satışa sunulan yerler çok cazip ve indirimli fiyatlarla sunulmuyor. Bazen ihale çağrılarının yarattığı heyecanla gayrimenkul için çok yüksek teklifler verildiğini görüyoruz.

Bazen piyasa koşullarına daha uygun benzer varlıklar olduğunda varlıkların vade sonunda prim karşılığında satıldığını görüyoruz. TOKİ ihaleleri çerçevesinde değil de uluslararası emlak ofisleri aracılığıyla satışa sunulan yerlerde yapılan teklifler ve artışlar dikkate alındığında bu durumun bazen şaşırtıcı olduğunu söyleyebilirim.

ARSAYA YÖNELİM ARTTI, GETİRİLER YÜKSEK Mİ, YATIRIM AMAÇLI TERCİH EDİLİR Mİ?

Ev alamayanlar ise arsa ve tarlalara ilgi duymaya devam ediyor. Günümüzde 100 metrekarelik bir dairenin ortalama 3 milyon civarındaki fiyatını düşünmek gerekiyor. Ancak şu anda insanlar ev alamasa da değeri 1 milyon VND'ye varan arsalara ilginin yoğun olduğu söylenebilir. Konuya olan ilgi birçok farklı nedenden kaynaklanmaktadır.

SATIŞLARDA TARİHİ REKOR VAR

Pandeminin bize öğrettiği “B” planı olarak “nerede olabiliriz” gibi düşünceler. Aynı zamanda deprem aslında bize şunu gösterdi. 'En azından alternatif bir yerimiz olsa ve bu çerçevede orada yaşam sürsek' tarzı düşünceler arttı. O nedenle konut satışları düşse de arsa ve arazi satışlarında son dönemde tarihi rekor var diyebiliriz.

Ocak-Ağustos döneminde konut dışı yani iş yeri ve arsa satışları geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 113 bin adete ulaştı. Burada konut için krediye erişim de zordur. Bugün 1 milyon TL'lik kredinin aylık geri ödemesi 35.000 TL oluyor. Bunu başarmak da zordur. İpotekli satışların yüzdesi o kadar düştü ki yüzde 10'un altına düştük.

‘ARSA VE ARAZİ ALTERNATİF OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR’

Pandemi sonrası arsaya ilgi ve arsa yatırımı arttı. En azından şunu düşünmeli: "Ev alamasanız bile arsa alıp ilerde ev yapmalısınız." İmarsız da “oraya prefabrik yapılar yapabiliriz” diye düşünüyor. Konuta erişim zorlaştı. Gayrimenkule para ayırmak isteyenler alternatif olarak arsayı değerlendiriyor.

ARSA FİYATLARI ARTAR MI?

Arsa fiyatları biraz arttı. Çok küçük artışlar beklediğimizi söyleyemeyiz. Yatırımcının parasının bir kısmı mevduat faizine yatırılır. Arsalar ve arsalar uzun vadeli yatırımlardır. Arsa türleri portföyü üzerine inşa etme yeteneği nedeniyle insanlar bunu kısa vadeli bir yatırım olarak görmüyor.

İSTANBUL’DA HANGİ BÖLGELERDE TALEP YOĞUN?

Bu araziler İstanbul'un kuzey banliyölerinde bulunabilir. Arnavutköy ve Çatalca gibi. Burada metrekare başına 4-5 bin liradan bahsediyoruz. Ucuz yerler imkânsız. İstanbul dışında hareketliliğin güçlü olduğu yerler Çanakkale bölgesi sayılabilir. Çanakkale Köprüsü projesinin ardından trafik rahatladı. Özellikle Biga'da arsa satışları oldukça gergin. Tekirdağ'ın birçok ilçesinde insanlar Şarköy, Çorlu, Saray gibi yerlere ilgi gösteriyor. Kırklareli ve Edirne'de ise İstanbul Avrupalı yatırımcıların ilgisini çekiyor.

ARSADA EN ÇOK YATIRIM ÇEKEN YERLER

Anadolu yakasında yatırımcı olarak Şile ve Ağva'da birçok seçenek var ama Kocaeli’nde Kandıra ve Sakarya'da Karasu oldukça hareketli. Güneydeki Bursa'daki Yalova ve Orhangazi hatları ise arsa yatırımcılarının ilgisini çekmeye devam eden yerlerdir.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü ve Çanakkale Köprüsü arasında kalan yerlere ilginin arttığı söylenebilir.