Alper Gezeravcı'nın uzaydan gelen ilk görüntüleri tüm Türkiye'yi heyecanlandırdı

Alper Gezeravcı'nın uzaydan gelen ilk görüntüleri tüm Türkiye'yi heyecanlandırdı
Türkiye'nin ilk Türk astronotu olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı ile birlikte diğer ülkelerden üç üç astronotun uzay yolculuğunu gerçekleştiren AX-3 Dragon uzay mekiğinin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştığı bildirildi.

Uzay aracı, 20 Ocak günü saat tam 13.47'de istasyona yanaştı. Tüm montaj işlemlerini tamamlayan Axiom-3 (Ax-3) ekibi istasyona giriş yaptı. Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Dünya hakkında şu sözlerle konuştu: "Atatürk'e, şehitlere, devletime, millete şükranlarımı sunarım. İstikbal göklerdedir."

İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı ile diğer ülkelerden üç astronot, Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştı. AX-3 Dragon uzay mekiği 20 Ocak günü saat 13.47'yi gösterdiğinde istasyona kenetlendi. O tarihi an, Taksim ve Kızılay meydanlarına kurulu planetaryum ve bilim merkezlerinin ekranlarından canlı yayınlandı.

Axiom Space, şu anda ISS'de görev yapan Expedition 70'in ilk Türk astronotu Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu Ax-3 ekibinin karşılama törenini canlı yayınladı.

"Tarihi buluşma..."

Alper Gezeravcı'nın uzaydan gelen ilk görüntüleri

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda karşılama töreninde bir konuşma yaptı. Gezeravcı, konuşmasında "Çok teşekkür ediyorum. Öncelikle 7 kişilik keşif ekibine nazik misafirperverliğinden dolayı teşekkür etmek isterim. Aslında kapıda bizi bekliyorlardı. Bizim için çok hoş ve samimi bir karşılama oldu.

Geçtiğimiz sekiz aylık eğitim sırasında buraya gelmek için gösterdikleri büyük çabalardan dolayı herkese ve ISS'ye güvenli yolculuğumuza katkıda bulunan tüm meslektaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Türkiye olarak tarihimize ilk adımı atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ve burada bilimsel ve araştırma çalışmalarına katkıda bulunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

ATATÜRK'E, SİLAH ARKADAŞLARINA TEŞEKKÜR ETTİ

Alper Gezeravcı uzay görevi sırasında 13 bilimsel deneyi gerçekleştirecek. Bu deneylerin arasında radyasyonun kanser hücrelerinin üzerinde olan etkilerini test eden "MYELOID" deneyi, mikro yerçekiminde gen fonksiyonunu inceleyen "MESSAGE" deneyini ile birlikte propolisin mikro yerçekimi ortamında bakteriler üzerindeki etkilerini inceleyen "PRANET" deneyi yer alıyor.

Alper Gezeravcı'nın uzaydan gelen ilk görüntüleri

Bu deneyler Türkiye'nin uzay bilimi alanında kendi veri setini oluşturmasına yardımcı olacak. Özellikle kanser araştırmalarıyla birlikte genetik mühendisliğinde önemli sonuçlara ulaşılması bekleniyor. “PRANET” deneyi, uzay görevlerinde kullanılabilecek tıbbi ajanların etkinliğinin test edilmesi için bir fırsat olacak.

Alper Gezeravcı, görev sırasında uzay istasyonundan dünyayla bağlantı kurup eneyimlerini paylaşacak. Görevi tamamlandıktan sonra astronotlar Dragon ile Uzay İstasyonundan ayrılacak ve atmosfere girip Orlando kıyısı açıklarındaki okyanusa indikten sonra paraşütlerini açacaklar.