Ankara-İstanbul seyahatleri artık ışık hızında: Tarih verildi

Ankara-İstanbul seyahatleri artık ışık hızında: Tarih verildi
İstanbul-Ankara arasındaki yolculuk süresi karayolundan daha kısa hale getiriliyor. Uçakla ortalama olarak 1 saat süren yolculuğun artık Yüksek Hızlı Trenle 1 saat 20 dakika kadar süreceği bildirildi. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, herkesin merakla beklediği dev projelerin tarihlerini verdi. Bakan Uraloğlu, “Ankara-İstanbul hızlı trenini işletmeye alacağız. YHT’den 12 ilimiz yararlanacak. Ankara'dan İstanbul'a süper hızlı trenle 80 dakikada ulaşabilirsiniz." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak göreve gelen Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı bir açıklamada Ankara-İstanbul çok hızlı treninin kalkış tarihini verdi. Bu projeyle İstanbul-Ankara arası mesafe 80 dakikaya düşeceğini söyleyen Bakan Uraloğlu, katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

LONDRA’YA DEMİRYOLUYLA GİTME ŞANSIMIZ OLACAK”

Ankara-İstanbul seyahatleri artık ışık hızında

"Bir kuşak bir yol" yaklaşımı ile birliklte Türkiye'nin de içinde bulunduğu koridor çok önemli bir konuma sahip. Değerli bir coğrafyadayız. Nitekim dünya ticaretinin hacmi o kadar çok artıyor ki nereye ve hangi hızda taşınacağını söylemek daha doğru oluyor. Bu koridorlara daha fazla dahil olmak için ne yapabiliriz? Kalkınma yolu projesine geliyoruz. Londra’ya trenle gitme imkanımız olacak.

Pekin'e merkez koridordan da ulaşabileceğiz. Bu koridorların Türkiye'den geçmesi önemlidir. Döviz ve istihdam akışı olacak. Müzakereler bitmek üzere ve bizler bu ay bakanlar düzeyinde bir toplantı yapacağız. Daha sonra liderlik düzeyinde bir toplantı yapılacak. Filistin gündemi tüm dünyayı etkilediği için programlarımızı buna göre yürütmekteyiz.

Kuzey Irak'ı ele alırsak biraz daha dağlık ama diğer bölgelerde herhangi bir zorluk yok. 2030'a kadar tamamlanacak bir proje gibi görünüyor. Komşularımıza da şunu söyledik: 'Dört ülke olarak aynı fikirdeyiz ama siz de bizimle katılabilirsiniz'

"ZENGEZUR KORİDORU İÇİN OLAĞANÜSTÜ AÇIKLAMA"

Şu anda Bakü-Tiflis-Kars'ın üzerinden bir güzergah var. Alternatif bir koridor da olacak. Bu doğrudan Azerbaycan'dan gelip, Ermenistan-Nahçıvan sınırını geçerek Kars'a ulaşan bir koridordur bu. Bu koridora bağlanan insanlar dünyaya bağlanacak. Doğru zihniyete sahip herkes buraya dahil olmak ister. Bu bazen siyasi baskıyı ve kamuoyunu, yani Ermenistan'ı sekteye uğratabiliyor.

“GELECEK PROJELERDE 2028 YILINA KADAR NELER YAPABİLECEĞİMİZİ TASARLADIK”

AKP iktidarı döneminde çok iyi işler yaptık. Halkın güvenini kazandık. Türkiye'nin ilk yol ihtiyacını karşıladık. Tabii hala talep var. Ancak demiryolu tarafında çok iyi bir iş çıkararak kilometre sayısını 14 bin kilometreye çıkarmış bulunuyoruz. 2.250 km yeni hat inşa ettik. Geleceği öngörerek 2028 yılına kadar yapabileceklerimizi tasarladık. Ayrıuca, sıfır emisyon kapsamında demiryolu taşımacılığı çok daha önemli. Demiryolu sektöründe daha fazla yapmamız lazım.

İSTANBUL-ANKARA ARASI 80 DAKİKAYA DÜŞECEK

2028'de ne olacak? Ankara İzmir arası Yüksek Hızlı Treninin açılışına şahit olacağız. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı treninin açılış törenine şahit olacağız. Ankara-İstanbul hızlı trenini başlatacağız. Belki 2030’dan biraz sonra. 12 ilimiz YHT’den faydalanabilecek. Süper Hızlı Trenle Ankara İstanbul arası 80 dakika sürecek.

KENT İÇİ RAYLI SİSTEMLER

Kocaeli Kuzeyde hafif raylı sistem hattıyla birlikte Bursa-Üniversite Görükle Üniversitesi uzatma hattı ve Sakarya-Adapazarı Serdivan hattı için araç alımları bulunuyor.

İSTANBUL'DA DEMİRYOLU SİSTEMİ

Bakanlık tarafından 130 km uzunluğunda metro hattı inşa edildi. İstanbul'da son dönemde İBB yetkilileri tarafından hiçbir metro kullanıma açılmadı."