Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Gazze'deki kronik hastalar Türkiye'ye gelecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Gazze'deki kronik hastalar Türkiye'ye gelecek
Ekonomik İşbirliği Teşkilatının 6. Liderler Zirvesi'nin düzenlendiği Özbekistan'dan dönüşünde uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail'in Gazze hastanelerini ölümcül bombalamasından sonra kronik hastalığı olan kardeşlerimizi hastaneye götürmeye hazırız." diye konuştu.

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Buradaki arzumuz sadece insani yardım için bir geçiş koridoru sağlamak değil, aynı zamanda geçiş hakkının sağlanması için İsrail üzerindeki baskıyı artırmaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin amacının tüm bu insanların Gazze'den tıbbi yardım yapabileceği noktalara ulaştırılmasını sağlamak olduğunu vurgulayarak "Bunların arasında kanser hastaları ile hafif ve ağır yaralılar da var. Eğer bu koridor açılırsa bu yaralılarımızı ve kanser şeklinde kronik hastalığı olan kardeşlerimizi hastanemize getirmeye hazırız. Bu amaçla hazırlıklarımızı tamamladık. 'Yaralılara, kronik hastalara yardım edin' gibi olumlu sinyaller gelmekte. Eğer onları gerçekten hastanelerimize kabul edebilirsek insani ve İslami sorumluluklarımızı yerine getirmiş olacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu Gazze'deki kronik hastalar Türkiye'ye gelecek

“İSRAİL'İN ÇOCUKLARIN REHİN OLARAK ZORLANMASINA KARŞI İĞRENÇ TUTUMU AÇIKTIR”

Türkiye'nin müdahale etmesi durumunda ortaya çıkabilecek durumları da değerlendiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Şimdi Türkiye olarak biz buraya müdahale etmek zorunda kalırsak, İsrail'in yapması gereken Filistinlileri bir an önce serbest bırakmak, bir yandan da bölgedekileri derhal serbest bırakmaktır. İsrailliler Hamas'ın elinde fakat burada iki şey var: askerler.. Siviller var, her halükarda Hamas'ın hâlâ sivilleri serbest bırakmama kararlılığı yok. 'Onları bırakacağız.' dediler ki, tabii ki orada askerlerde bulunuyor. Bu askerler arasında üst rütbeli askerler de var fakat İsrail'in 5, 10 ve 15 yaşındaki çocukları rehin alma şeklindeki kabul edilemez tutumu da ortada. Bizler olumlu adımlar atarsak, bu konuda her türlü riski kabul edeceğiz ve bu konuda da her türlü riski kabul edeceğiz.Çözüme katkı sağlamaya çalışıyoruz. İsrail geçen ay Batı Şeria'da yaklaşık 2.000 kişiyi tutukladı. Daha önce aralarında kadın ile çocukların da olduğu 10 bine yakın kişi hapsedildi. Hamas'ın, İsrail tarafından Batı Şeria ile Gazze'de gözaltına alınan Filistinlileri, özellikle de kadın ve çocukları serbest bırakmak istediğini söyledi. "

GAZZE'YE SAĞLIK PERSONELİ GİDECEK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı üzerinden Gazze'de kanser hastası çocukların tedavisine ilişkin bir paylaşım yaptı. Koca, "Türkiye'den gönderilen sağlık personeli ve Mısırlı meslektaşları Gazzeli hastaları birlikte tedavi edecek" şeklinde konuştu.

Koca, mesajında ​​şunları söyledi: “Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nde tedavi altında olan başta çocuklar olmak kaydıyla kanser hastaları, öncelikle Refah sınır kapısından Mısır Şeyh Hastanesi Zuvaid ve El-Ariş'e nakledilmesi sağlanacak. Mısır Sağlık Bakanı ile kanser hastalarına ziyarette bulunacağız. Türkiye'den gönderilen sağlık personeli ve Mısırlı meslektaşları Gazze'den gelen hastaları tedavi edecek. İkinci aşamada uygun hastaların hava ambulansıyla Türkiye'ye getirilmesi planlanacak. Gazzeli hastalar Refah Sınır Kapısı'ndan nakledilmesi için yürütülen diplomatik operasyonlarda İsrail Sağlık Bakanıyla da temaslarda bulunularak, üç ülkenin (Türkiye, Mısır, İsrail) temaslarının olduğu bir tıbbi koordinasyon grubu oluşturuldu."