İzmir'de arkeolojik keşif: Tam 7 bin 700 yıllık

İzmir'de arkeolojik keşif: Tam 7 bin 700 yıllık
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Ulucak Höyüğü'nde gerçekleştirilen kazılarda 7 bin 700 yıllık olduğu anlaşılan 'sap düzeltici' bulundu.

İzmir'in en eski yerleşim yeri olarak bilinen 8 bin 850 yıllık Ulucak Höyüğü'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı kazı çalışmalarına Kemalpaşa Belediyesi ile Organize Sanayi Bölgesi de destek veriyor.

İzmir'de arkeolojik keşif Tam 7 bin 700 yıllık

Trakya Üniversitesi'nin Edebiyat Fakültesi'nde Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi'nde anabilim dalı başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Özlem Çevik'in 2009 yılında kazı başkanlığını üstlendiği mezarda bu yıl yapılan çalışmalarda, 7 bin 700 yıllık olduğu tahmin edilen üç insan figürü ortaya çıkarıldı. Bu keşfin ardından sığıra benzeyen ve ahşaba yuvarlak bir şekil vermek için kullanılmış olan 7.700 yıllık bir 'sap düzeltici' de bulundu.

İzmir'de arkeolojik keşif Tam 7 bin 700 yıllık

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çevik, rçak Tepesi'nin İzmir'in ilk yerleşim yerlerinden olduğunu vurgulayarak "Ulucak, Batı Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri. Burada 8 bin yıl öncesine ait kil objelerin çoğaldığını görüyoruz. Bu keşif aslında kil malzemelerden yapılmış eşsiz bir eserdir. Sap düzelticiyle ahşabın sürtülerek yuvarlak bir hale getirilmesi sağlanıyor veya kemik iğnelerinin yine sürtme yoluyla pürüzsüz duruma getirilmesi sağlıyor. şlevsel olarak bir çubuk kesicidir. Onu bu kadar özel kılan şey hem işlevsel bir obje olması hem de hayvan formunda yaratılmış bir eser olmasıdır. Bir sığıra benziyor, kuyruğunu görebiliyorsunuz. Sığır şeklinde olduğunu görüyoruz. Birleşik işlevler ve semboller 7.700 yıl öncesine dayanıyor” dedi.