Karadeniz'i böcek bastı: Tarım faaliyetleri tehlikede

Karadeniz'i böcek bastı: Tarım faaliyetleri tehlikede
Karadeniz'de korkulu anlar yaşandı. Dadandığı fındık bahçelere büyük zararda bulunurken sezonda 14 bin tane yumurta bıraktığı ortaya çıktı.

Karadeniz Bölgesi'nde bitkilerde görülmeye başlayan kahverengi kokarca isimli böcek türü fındık ve birçok bitkide tehdit oluşturmaya başladı. Türkiye'de yayılımını hızlandıran böcek, günde 30 kilometre yol giderken bitkilerin ise suyunu emiyor. Çin'de itha edilen 30 binden fazla samuray arı Artvin'de doğada görüldü.

Tarım üzerinde 5 milyar liralık zarar yol açarken istilacı böceğin yok edilmesi için ne yapılması gerektiği ve müdahalelerin araştırması başladı. Havaların soğumasıyla beraber kışlığa geçen böcek, kırsal bölgelerdeki evlerde görülmeye başlandı. Korkutan böcek türü yayılımı hızlıca devam ederken gelecek yıl fındığa yüzde 80 oranında zarar vermesi tahminler arasında.

karadeniz de böcek

BÜYÜK FELAKET KAPIDA

UFK Yönetim Kurulu üyesi Sebahattin Arslantürk, yapılan açıklamalara değinirken kahverengi kokarca, 7 yıl önce Gürcistan'dan ülkeye giriş yaptığını belirtirken bu böcek dünyada tarım üzerinde felaket oluşturduğunu gösterdi. Önlemler alınması gerektiği yönde yorumlar yapılırken geçtiğimiz yıl insanlarımız görürken aşırı derece görülmeler başlandı. Gördüğünüz yerde yok et sloganı ses getirirken 6-7 sene önce broşürler hazırlanarak, okullara, camilerde asılarak uygulanmalar yapıldı.

Kimyasal anlamda mücadeleler yapılırken acil başlatılması yönünde 4 farklı ilaç olacağını açıkladı. Gelecek sezon felaket yaşanacağı hakkında tahminlerde bulunurken samuray arı diye ithal edilen bir arı türü olarak mücadelede başarı oranı yüzde 50 ve 70 arasında farklılık gösterir. Ama sonuç olarak gelecek 2-3 yıl içerisinde sonuç alınması bekleniyor.