Konya, yeni GES projelerinin hazırlıklarını tamamladı!

Konya, yeni GES projelerinin hazırlıklarını tamamladı!
Konya'da güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüşmesini sağlayan solar enerji üretim sistemini genişletiyor. Büyükşehir, yenilenebilir kaynaklardan enerji talebini karşılamak adına yaklaşık 104 megavat kapasiteli bir güneş enerjisi santrali (GES) yatırımının hazırlıklarını tamamlamak üzere.

Konya Belediyesi, kendi yetki alanındaki yenilenebilir kaynaklardan elektrik tüketimini karşılamak için kurduğu güneş enerjisi sistemini kademeli olarak genişletiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevde bulunan Uğur İbrahim Altay, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında küresel iklim değişikliği ile ilgili etkilerinin daha da fazla olarak hissedilmesi nedeniyle yenilenebilir enerji araştırmalarına büyük önem verdiğini söyledi

Koski Müdürlüğü'nün güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüşmesini sağlayan ve içme suyu için kuyu pompalarını çalıştıran fotovoltaik panellerin kullandığını belirten Altay, sistemin maliyetinin en geç 5 yıl içinde kendini amorti edeceğini söyledi. 30 yıl ömürlü güneş enerjisi sisteminin KOSKİ Müdürlüğü'ne 8 yılda 3.007.230.000 kW enerji üreterek önemli tasarruf sağlayacağını anlatan Altay, 31 farklı noktada güneş enerjisi sistemi kurduk” diye konuştu.

ENERJİ NAKİL HATTI MASRAFLARINDAN DA KURTARIYOR

Konya, yeni GES projelerinin hazırlıklarını tamamladı

 Altay, güneş enerjisi sisteminin Koski'yi pahalı iletim hatları inşa etme maliyetinden de kurtardığını vurguladı. "Elektrik tüketimini en aza indiren sistem, elektrik hatlarının kuyuya uzak olduğu bölgelerdeki büyük elektrik kesintilerini de çözüyor. Karanlıkta devre dışı kalsa bile ihtiyaç halinde ana güç kaynağını kullanarak su üretebiliyor." diyen Altay, güvenlik kameralarının SCADA, haberleşme ve aynı zamanda da klorlama sisteminin elektrik ihtiyacı güneş enerjisi sistemi ile karşılandığını ifade etti.

"Konya Büyükşehir'in yeni GES projesi hazırlanıyor"

Konya şehri ayrıca yenilenebilir kaynaklardan enerji talebini karşılamak adına yaklaşık olarak 104 megavat kapasiteli bir fotovoltaik elektrik santrali (GES) yatırımı yapmaya hazırlanıyor. Bu projenin hayata geçirilmesi ile her yıl 176.800 ton karbondioksitin atmosfere salınımı engellenecektir. Ayrıca, güneş enerjisinden maksimum düzeyde faydalanmak ve ayrıca osil yakıtlardan elde edilen enerji arzını azaltmak amacıyla Achukyu GES projesinde kurulum çalışmaları başlatıldı.

Konya Belediyesi, yeni hayvan pazarının tasarımında yeşil enerji yönetimini de dikkate almış ve 1,6 megavat kurulu güce sahip bir çatı katı GES projesi hazırlamıştır. Bu proje tamamlanmış olduğunda temiz enerji üretimi için katkı sağlayacak.

"Konya Büyükşehir doğal afetlerde güneş enerjisi sağlıyor"

Konya şehri, özellikle doğal afetler ve açık hava etkinlikleri için fotovoltaik ekipmanlara büyük talep görmektedir. Manavgat yangını ve Hatay'daki şiddetli depremin ardından telefonların şarj edilebilmesi adına emanet edilen solar mobil şarj istasyonları, elektrik ihtiyacı olan birçok alanda da kullanıldı. Ayrıca Hatay'ın su depolarının otomatik klorlama işlemi güneş enerjisi ile desteklenmiştir.