Konyalı çiftçileri endişelendiren gelişme! Hububatta sarı pas hastalığı görüldü..

Konyalı çiftçileri endişelendiren gelişme! Hububatta sarı pas hastalığı görüldü..
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak adlandırılan Konya Ovası'nda son 20 yılın en yoğun yağışına rağmen Nisan ve Mayıs aylarında tahıllarda sarı pas görüldü.

'Sarı pas hastalığı' buğday tarlalarında sıcak ve nemli bahar havasından kaynaklanır ve yaprakların kabarmasına, büyümesinin durmasına ve kurumasına neden olur.

Konya Tarım ve Orman Dairesi Genel Müdürü olarak görev yapan Ali Ergin, son günlerde artan yağışlar ile sıcak ve aynı zamanda da nemli havanın etkisi ile birlikte sarı pas salgın riskini artırdığını söyledi. Ergin, konuyla ilgili konuşmasında "Yağmur mevsiminin devam etmesi beklendiği için çiftçilerin ekim alanlarını yeniden değerlendirmesi gerekiyor. Bunu önlemek için kimyasal mücadeleye hemen başlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Hiçbir hastalığın görülmediği yerlerde ilaçlama tavsiyesi"

Konyalı çiftçileri endişelendiren gelişme! Hububatta sarı pas hastalığı görüldü

Ziraat Mühendisleri Odası'na bağlı Konya Şubesini Başkanı Burak Kırkgöz, Nisan'dan Mayıs'a kadar yağan yağışların uzun yılların ortalamasının iki katı olduğunu söyledi.Kırkgöz, Konya ovasında mayıs ayında metrekareye 80 mm'yi aşan yağışların tahıl için çok faydalı olduğunu aktardı ve açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"Çünkü ekinlerin su ihtiyacını karşılayacaktır. Tahıl tarlaları için çok önemli. Bu yağışlar bir takım hastalıkları beraberinde getirebiliyor. Bazı hastalıklar küresel ısınmayla birlikte ortaya çıkıyor. Köprü. Artık sarı pas dediğimiz hastalık Konya'da da görülmeye başladı. Özellikle tahıl tarlalarında çok yoğun olanlarla karşılaştık. Çiftçilere bu hastalığı önlemek ve tedavi etmek için bir an önce ilaç yapmalarını öneriyoruz. Bu ilaçlama bitkiler olgunlaşma dönem sürecine girene kadar yapılabilir. Çiftçilerin hastalık olmayan bölgelerde bile koruma için bunu yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bu süre zarfında çiftçilerimiz arazilerini daha sık kontrol etmek zorunda kalıyor."

Konya ovasında temmuz ayında hububat hasadının başlayacağını ve ilaçlama için 10 günlük sürenin olduğunu söyleyen Kırkgöz, bu mücadele ile hastalığın yayılmasının önüne geçilebileceğini kaydetti.