Sahibinden satılık kilise ilanı gündem oldu

Sahibinden satılık kilise ilanı gündem oldu
Sivas sınırları içinde yer alan ve 1800’lerde inşa edildiği düşünülen, geçmişte Ermeni cemaati tarafından ibadet için kullanılan Surp Garabet adı da verilen Tarihi Tuzhisar Kilisesi, 43 yaşındaki sahibi Hatice Akay tarafından piyasaya sürüldü. Gayrimenkul danışmanı Vahap Yıldız, "Tapusu var ve satılmasında hiçbir engel gözükmüyor. Kilise 1’inci derecede sit alanı ve koruma altındadır. Bugün itibarıyla satışa çıkardık” şeklinde konuştu. Kilisenin talep edilen fiyatı ise oldukça ilgi çekici. Detaylar haberimi

Samsun’un Hafik bölgesine bağlı Göydün köyü sınırlarında yer alan ve 19. yüzyılın sonlarına tarihlenen Surp Garabet adıyla da bilinen Tuzhisar Kilisesi, geçmişte özellikle Birinci Dünya Savaşı sırasında Amerika ve Rusya başta olmak üzere farklı ülkelere göç etmiş olan Hristiyan topluluklarca kullanılmıştır. Şu an Hatice Akay mülkiyetinde olan bu tarihi yapı, bir zamanlar samanlık olarak kaydedilmiş ve bu amaçla kullanılmış olup, günümüzde ise kullanılmayan bir durumdadır. 2012 yılında, korunması gereken kültürel miras olarak sınıflandırılan bu yapı, kesme taş teknikleriyle inşa edilmiş ve hem iç hem de dış kısımlarında haç motifleriyle süslenmiş taş detaylarına sahiptir. Gayrimenkul danışmanı Vahap Yıldız aracılığıyla piyasaya sürülen kilise, 16 milyon Türk Lirası değer biçilerek satışa sunulmuş ve girişine ‘satılık’ tabelası asılmıştır.

satılık kilise

Emlak danışmanı Vahap Yıldız, Sivas’ın tarihi dokusuna tanıklık eden ve 19. yüzyılın izlerini taşıyan bu kilisenin satış sürecine dair bilgiler paylaştı. "Kilisenin yapım tarihi kesin olmamakla birlikte 19. yüzyıla dayandığını düşünüyoruz. Eskiden bu bölgede yaklaşık 3000 Ermeni’nin yaşadığı biliniyor. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından bu topluluk, özellikle Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dünyanın dört bir yanına göç etti. O zamandan beri kilise kullanılmaz hale geldi. Şimdi ise, mülk sahibinin talebi üzerine satışa sunuldu. Gayrimenkulün tüm yasal belgeleri tam olup, satışı için herhangi bir hukuki engel bulunmamaktadır. Kilise, önemli bir kültürel miras olarak ‘1’inci Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı’ statüsünde tescillenmiştir. Satış için belirlenen fiyat 16 milyon Türk Lirası’dır. Bugün itibarıyla yapılan fotoğraf çekimleri sonrasında ilanımız yayına alındı. Kilise, geçmişte ibadethane olarak hizmet vermiş, sonraları ise samanlık olarak kullanılmıştır. İlanımızın yayınlanmasıyla birlikte, yeni sahibinin hayırlı işlere vesile olmasını temenni ediyoruz. Sivas, zengin tarihî mirasıyla bilinen bir şehirdir ve umarız bu değerli yapıyı layık olduğu bir kişiye devredebiliriz." şeklinde konuştu.

satılık kilise