Sosyal medyada tepkiler büyüdü: 2 TL'nin gizemi çözüldü

Sosyal medyada tepkiler büyüdü: 2 TL'nin gizemi çözüldü
İşte Türkiye'nin gündemini meşgul eden asgari ücretteki "2 TL" sırrının çözümü! Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, asgari ücretin içerisindeki "2 TL"nin, aslında günlük hesaplama üzerinden belirlendiği gerçeğiyle aydınlattı. İşte detaylar:

Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret, 2024 yılı için 17.002 TL olarak açıklandı. Ancak bu rakamın neden 17.000 TL değil de 17.002 TL olduğu sosyal medyanın gündemine oturdu. Ahmet Kıvanç, bu sıradışı ayrıntıyı "Asgari ücret esasında aylık olarak değil, günlük olarak belirleniyor" diyerek açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın Artış Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yaptığı yüzde 49'luk asgari ücret artışı açıklamasının ardından ortaya çıkan 2 TL sırrı, toplumun merak konusu oldu.42 tl

Günlük Asgari Ücretin Önemi

Ahmet Kıvanç, günlük asgari ücretin önemini vurgulayarak, "Ücret ödemeleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan prim ödemeleri günlük asgari ücret üzerinden belirleniyor. Bu nedenle asgari ücret esasında aylık olarak değil, günlük olarak belirleniyor" dedi.

Matematiksel Açıklama ve Örneklerle Anlatım

Kıvanç, örneklerle desteklediği açıklamasında, küsuratlı bir rakamın günlük ücret hesaplamalarını karmaşık hale getireceğini belirterek, 17.002 TL'nin, günlük hesaplamalarda daha net bir sayı olmasının nedeni olduğunu ifade etti.

2 tl-1

Sosyal Güvenlik, Yevmiye ve Diğer Hesaplamalar

Günlük asgari ücretin, özellikle yevmiye ile çalışan işçilerin ücretleri, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmaları, isteğe bağlı sigorta primleri gibi ödemeleri belirlemede etkili olduğunu söyleyen Kıvanç, bu yöntemin hem ücret ödemelerini hem de Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan prim ödemelerini daha kesin ve düzenli hale getirdiğini ifade etti.