Türkiye-Kanada arasındaki yılların sorunu çözüldü

Türkiye-Kanada arasındaki yılların sorunu çözüldü
Kanada, Türkiye’ye yönelik insansız hava aracı ekipmanlarında da uygulanan silah ticareti ambargosunu kaldırdı. Hükümetin resmi internet sitesinden ihracatçı firmalara yapılan açıklamada, sınırlamaların artık yürürlükte olmadığı açıklandı.

Kanada hükümeti, Türkiye'ye yönelik 2020 yılından beri devam eden insansız hava aracı ekipmanlarında uygulanan silah ticareti ambargosunu kaldırdı. Resmi açıklama, hükümetin internet sitesinden yapıldı ve Türkiye'ye savunma sanayi ürünlerinin satışına yönelik kısıtlamaların artık geçerli olmadığı duyuruldu.

Kanada, 16 Nisan 2020 tarihinde Türkiye'ye savunma sanayi ürünlerinin ihraç edilmesine yönelik başvurulara reddetme politikasını uygulamaya başlamıştı. Ancak, resmi açıklama ile bu politikanın artık yürürlükte olmadığı belirtildi. Açıklamada, Türkiye'ye yapılacak ihracatın, Kanada'nın risk değerlendirme çerçevesi kapsamında vaka bazında inceleneceği ve mühimmat listesi de dahil olmak üzere izin başvurularının değerlendirileceği vurgulandı.

kanada

Ambargo kararı, Kanada'nın, Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarına yönelik İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sonrasında Türkiye'ye uyguladığı bir hamleydi. Ottowa, Türk insansız hava araçlarının Ermeni mevzilerine karşı kullanıldığını iddia ederek ambargoyu koymuştu. Bu kararın ardından, Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı'na (TUSAŞ) ürün tedarik eden Telemus Systems şirketi, 2021'in ilk 7 ayında gelir elde edemeyerek zorlu bir dönem geçirmişti.

Kanada hükümetinin ambargo kararını kaldırması, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılım onayını almasından kısa bir süre sonra geldi. Bu gelişme, Türkiye-Kanada ilişkilerindeki gerilimin azaldığını ve savunma sanayi alanında iş birliği imkanlarının artabileceğini işaret etmektedir. Bu kapsamda, Kanada'nın uluslararası ihracat izin standartlarını uygulayarak, Türkiye'nin savunma sanayi ihtiyaçlarını karşılama konusundaki adımları yakından takip edilecektir.