Türkiye'nin fay haritası değişti: O ilimizde 6,5 büyüklüğünde deprem bekleniyor

Türkiye'nin fay haritası değişti: O ilimizde 6,5 büyüklüğünde deprem bekleniyor
Deprem uzmanları 'Türkiye fay hattında artış olduğuna dikkat çekti. İşte detaylar....

6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM UYARISI

6 Şubat Kahrmanmaraş depremlerinin ardından ülkede ara ara devam eden depremlerden dolayı herkes tetikte. Deprem uzmanları ise yaptıkları değerlendirmeler ile uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, de Türkiye’de yeni fay hatlarının oluştuğunu belirtti. Bir başka deprem uzmanı olan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy '6,5 büyüklüğünde bir deprem olabilir' diyerek bir şehrin üzerinde durdu.

deprem

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Edirne’de yaptığı bir konferansta Türkiye’de yeni fayların ortaya çıktığından söz etti. Sözbilir Kahramanmaraş depreminin de dünyadaki ender depremlerden biri olduğunu belirtti. Sözbilir Türkiye’de 485’in üzerinde diri fay olduğunu ve bunların hali hazırda 5 in üzerinde deprem üretme kabiliyetinde olduğunu söyledi. Türkiye de hemen hemen her şehirden fay geçtiğini belirten Sözbilir depreme karşı dayanıklı binaların yapılması gerektiğinin de altını çizdi. Sözbilir ayrıca şunları kaydetti. ‘’Bazı binalar deprem yönetmeliklerine göre, olması gerektiği gibi yapılmamış. Olması gereken yerde yapılmamış, fayların üzerinde, sıvılaşmanın olduğu yerlerde yer alıyor binalarımız. Dolayısıyla onların kentsel dönüşümle yıkılması ve yeniden yapılması uzun süreden beri Türkiye gündeminde. Bina bazında yapı stoku envanteri çıkartılmalı. Binaların depreme karşı dayanımı nasıl, bunu çok iyi ortaya koymak gerekiyor. Bunlarla ilgili yoğun bir çalışma yapılıyor.’’

ÜŞÜMEZSOY UYARDI

Jeofizik Mühendisi olan ve yorumları ile dikkat çeken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Malatya’da 6,5 büyüklüğünde bir deprem beklentisi olduğunu vurguladı.