Konya'daki bu fabrika ilaç sektörüne yönelik 10.000 ton kristalize şeker üretiyor!
Kristalize şeker üretimi amacıyla 2013 yılında Konya'da 2 milyon 600 bin metrekare gibi bir alana kurulan Çumra Şeker Fabrikası'nda, ilaç sektörünün ihtiyaç duyduğu yüksek kalitede farmasötik kristalize şekeri hazırlayan entegre tesis halen faaliyetlerine devam ediyor. Şeker pancarları yetiştirici tarafından tarladan alınarak römorkla taşınıyor, terazide tartılıyor ve ardından fabrika laboratuvarında atık ve kalıntı ölçümü yapılıyor.
Toplama alanından çıkan şeker pancarları fabrikanın üretim alanına nakledilir. Şeker pancarı çeşitli üretim süreçlerinden geçerek ilaç sektöründe kullanılan kristalize farmasötik şeker haline gelir. Farmasötik şeker, 20 ve 50 kg'lık paketler halinde hazırlanarak, birçok uzman kimyager ve teknisyenin gözetiminde üretilmektedir.
"Gerektiğinde çıktı artırılabilir"
PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı ve Konya Şeker Pancarı Yetiştirme Kooperatifi Başkanı olarak görevli Ramazan Erkoyuncu, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında Çumra Şeker Fabrikası'nın Türkiye'nin en büyüklerinden birisini olduğunu vurguladı.
Burada farmasötik şeker üretiminin de yapıldığını belirten Erkoyuncu, şöyle konuştu:
"Yılda 10.000 ton farmasötik şeker üretiyoruz. Bu tesis Türkiye'de 40 ilaç firmasının ihtiyaçları karşılanıyor. Türkiye'de üreten tek firmayız. Daha öncesinde yurt dışından getiriliyordu. Artık bu açığı kapattık. Farmasötik şeker ithalatını tamamen durdurduk. Talep artarsa 10.000 tonun üzerinde üretim yapabiliriz. Sağlık Bakanlığı, üretim ve ürünlerimizi sürekli denetlemektedir. Çok özel şartlarda, hijyenik ve dezenfekte edilmiş ortamda üretilmektedir."
Erkoyuncu, fabrikanın toz şeker üretimine başlamasından kısa bir süre sonra Sağlık Bakanlığı'nın bu ürünün yurt dışından Türkiye'ye ithalatını yasaklayarak yıllık 500 milyon lira gibi bir rakamda ithalatın engellendiğini söyledi.