Konya'nın UNESCO listesindeki Çatalhöyük'te yeni buluntulara rastlandı!

Konya'nın UNESCO listesindeki Çatalhöyük'te yeni buluntulara rastlandı!
Konya'nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük, Anadolu'da ve dünya genelinde ilk kentleşme modellerinden biri olup, yeni keşifler ve sergileme alanlarıyla daha fazla ziyaretçi çekmek için UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmiştir.

Konya Çumra'da bulunan Çatalhöyük, bilindiği üzere hem Anadolu'da hem de dünyada kentleşme modelinde bir ilk olup, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. Burada karşılaşılan yeni buluntuların sergilenmesiyle birlikte daha fazla ziyaretçi çekilmesi amaçlanmaktadır.

Kazı heyeti başkanı, Anadolu Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, bölgede kazı çalışmalarının temmuz ayında başlayacağını söyledi. Doç. Dr. Türkcan, geçen yılki kazılarda doğu bölgesinde sunaklar ve boğa boynuzlarıyla süslenmiş duvar kabartmaları ve ayrıca özel iç süslemeleri olan dini yapılar olan büyük yapılar ortaya çıkardığını söyledi.

Konya'nın UNESCO listesindeki Çatalhöyük'te yeni buluntulara rastlandı

CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELDİ

Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, İnşaatı tamamlanan Çatalhöyük Karşılama ve Reklam Merkezi'nin açılmasıyla ziyaretçilerin ilgisinin artacağını belirterek şöyle konuştu: "Pandemi etkisiyle bir ara verildi ancak ziyaretçi sayısında bir artış olduğunu görüyoruz. çok yakın zamanda Yılda 50.000'e ulaştı Paket turlar gelmeye başladı inşallah sayı daha da artar Sahada çalışılan yeni projeler ve kazılar için yeni sergileme alanlarının eklenmesiyle Türkiye'de benzeri olmayan bir deneyim yaşayacağız. Yıllık ziyaretçi sayısının 200 bini geçeceğini düşünüyorum. Çatalhöyük'ün yeni çekim merkezi haline geldiği söylenebilir."

Konya'nın UNESCO listesindeki Çatalhöyük'te yeni buluntulara rastlandı

Çatalhöyük'te 1100 yıl yaşam olduğunu hatırlayan Doç. Dr. Türkcan, "Demek Cumhuriyet'in 100 yıllık Malazgirt sürecini yansıtan, kendini koruyabilen bir yerleşim görüyorsunuz. Bu dünyada çok ender. Çapraz bir şekilde sunabiliriz. Konya'ya yakın olması bir avantaj, ziyaretçi merkezi de çok önemli. Bu toplum, sahip olduğu sosyal ve dini hayatın türü hakkında bilgi verebileceğimiz özelliklere sahiptir. Bu kapsamda da fuarda yeni alanlar açmayı da düşünüyoruz” dedi.

Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, konuşmasının devamında ören yerinin güney kısmının dünyada eşine az rastlanan bir sergi olduğuna dikkat çekiyor ve şunları söylüyor:

"Geçen yıl 'kuzey teras' dediğimiz geniş bir alanda kazılar devam ediyordu. Burada 2021 yılında büyük bir ev bulduk. Başka bir alanın uzantısı olarak yekpare mermer prizmatikten insan figürü, muhtemelen yanmış ve ardıç ağaçlarını korumuş bir merdiven. , ilk olarak bir mahzen ve üzeri örtülü boğa başı gibi örnekler bulunmuştur. Aynı standart, ancak bazı binalar, özellikle merkezde biraz daha büyük. Gelişmekte olan mahallenin ortasında, yeni bir toplu gömü ve adaklarla sıra dışı yapıya rastladık. 80 metrekare gibi bir yerin üstüne kurulan bir binaydı. Bu yapı ile birlikte bu alanların bir kısmını ileride kutsal alan olarak halkın kullanımına açmayı planlıyoruz."