5 milyon yıllık Meke Gölü'nde kuraklık tehlikesi! Yavaş yavaş yok oluyor..

5 milyon yıllık Meke Gölü'nde kuraklık tehlikesi! Yavaş yavaş yok oluyor..
Son aylarda yağışların artması Konya'nın Karapınarv ilçeisndeki Meke Gölü'nün kuraklık sorununu çözmeye yetmedi. 'Dünyanın nazar boncuğu’ olarak tanımlanan Meke Gölü yavaş yavaş yok olmakla karşı karşıya kalıyor.

Konya Teknoloji Üniversitesi Jeoloji Bölümü Dekanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Meke Gölü'nün yaşadığı yok olma tehlikesi hakkında konuştu. "Meke Gölü gibi önemli ve özel bir jeolojik değeri kaybetmenin eşiğindeyiz." diyen Prof. Dr. Arık, “Kış ve bahar yağmurları nedeniyle dipteki kil yapısından dolayı su birikintileri oluşsa da artık burayı göl olarak tarif etmek zor. Önemli bir jeolojik değeri ve özellikle Meke'yi kaybetmek üzereyiz. En büyük risklerden biri de sulu tarım. Kaçak olarak açılan kuyuların ne ölçüde suyunu aldığı ise net değil. Devlet Su Kaynakları Bakanlığı bu konuda uzmandır ve hemen çözüm bulmalıdır” dedi.

5 milyon yıllık Meke Gölü'nde kuraklık tehlikesi

Meke Gölü, bilindiği üzere 5 milyon yıl öncesinde volkanik bir patlamadan oluşan bir kraterin zamanla suyla dolması ile oluşuyor ve gölün ortasındaki ikinci patlama 9 bin yaşında ve içi su doluyor. Yeraltı suları ve tuzlu sularla beslenen Meke'nin ortasında, deniz seviyesinden 50 metre yükseklikte volkanik bir koni bulunur. Daha önce su seviyesi 12 metre olan Meke Gölü, yıllarca süren kuraklık ve bilinçli tarımsal sulama yapılmamasından sonra yer altındaki su seviyesinin devamlı düşmesinden dolayı kurudu. Mayıs ve Haziran aylarında yağan yağmurlar, suyun sadece bir kısmı oluşmaktadır.

‘MEKE GÖLÜ, BÖLGEDEKİ KURAKLIĞIN ÖNEMLİ GÖSTERGELERİNDEN BİRİSİDİR'

5 milyon yıllık Meke Gölü'nde kuraklık tehlikesi

Jeomühendis Prof. Dr. Fetullah Arık, 2000'li yılların başında gölün kurumaya başladığını söyledi. Arık, bölgenin korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"2000'li yılların başlarında suyun seviyesi 1,5-2 metre iken, devam eden kuraklık ve yer altı su seviyesinin düşmesi nedeniyle giderek su kaybediyordu ve son yıllarda tükendi. Kış ve bahar yağışlarında dipteki kil yapısından dolayı yer yer gölet bulunsa da artık burayı göl olarak tarif etmek zor. Meke Gölü'nün önemli ve aynı zamanda özel jeolojik değerini kaybetmek üzereyiz. Daha önce sulak bölge olarak kabul edilen yerlerden biri de birçok göçmen kuş için ev sahipliği yapmıştır.

"Yağmur istenilen seviyede fayda etmiyor"

5 milyon yıllık Meke Gölü'nde kuraklık tehlikesi

Son dönemde yağan yağmurların başta Meke Gölü'ne ve diğer göllere istenilen faydayı sağlamadığını söyleyen Arık, şunları kaydetti:

"Meke gibi çevredeki jeolojik mirasın da içinde bulunduğu Acı Göl ve çevresindeki çukurlar, 2014 yılında bile nefes kesen görüntülere sahip. Karatay Belediyesi'nin yönetiminde jeolojik miras olarak kabul edilen Timraş Düdeni'ne kadar olan alan. Çıralı, Meyil ve Kızılören Obruğunun yanı sıra Meke, Acı Göl ve hatta Çatalhüyük gibi volkanik yapılar bulunmaktadır. Meke'yi korumak için doğal hava düzenlerini kontrol etme şansı yok Kuraklık devam edecek.Ekonomik olarak 100 yılın sonunda 3,5 derece kadar bir artış öngörülüyor. Aslında 3,5 santigrat derecede günlük bir iklim değişikliği olarak kabul edilse de, önemsiz gibi görünse de dünya çapında ciddi iklim olaylarına neden olur. Buzulun önemli bir kısmı eriyecek” dedi.