Anadolu'nun 'ilk' camisinin yeniden inşaası Konya Büyükşehir'e emanet!

Anadolu'nun 'ilk' camisinin yeniden inşaası Konya Büyükşehir'e emanet!
Anadolu'nun ilk camisi olarak bilinen ve 6 Şubat depreminde tamamen yıkılarak harabeye dönen Habib-i Neccar Camisi'nde inşaat çalışmalarına başlandı.Enkaz temizleme çalışmalarının sürdürüldüğü caminin yeniden inşasına da kısa sürede başlanacak. Çalışmalar, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kontrolünde ve Konya Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda, aralarında mimarların da bulunduğu 40'a yakın kişilik bir ekiple gerçekleştirilecek.

6 Şubat depreminde tamamen yıkılan Anadolu'nun ilk camisi Habib-i Neccar Camii'nin inşaatı, Vakıflar Genel Müdürlüğü denetiminde orijinal hali için yeniden başlatıldı.

Merkezi Kahramanmaraş'ta yaşanan depremde kentteki pek çok bina ve aynı zamanda iş yerinin dışında emel kültür eserlerinin de yıkıldığı veya ağır hasar gördüğü ortaya çıkmıştı. Habib-i Neccar Camii, 638 yılı ortalarında Müslüman Arapların Antakya'yı ele geçirmesi sırasında inşa edilmiş olup, mevcudiyeti nedeniyle Hıristiyanlar ve Müslümanlar için önemli merkezlerden biridir. Avlusunda bulunan İsa'nın üç elçisinin mozolesi de depremde yıkılmıştır.

Depremden hemen sonra Afet Bölgesi Kazı Müdürlüğü'ne bağlı tarihi camide kurtarma çalışmaları başlatılarak, nitelikli eserler ayıklanarak boşaltma alanına nakledildi.Kültürel kalıntılar kaldırılarak ayrıştırma merkezleri oluşturuldu.

Anadolu'nun 'ilk' camisi Habib-i Neccar Camisi

"Konya Belediyesi sponsorluğunda çalışmalar yakında başlayacak"

Enkaz temizleme çalışmalarının sürdürüldüğü caminin yeniden inşasına, Vakıflar Genel Müdürlüğü kontrolünde ve Konya Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda, aralarında mimarların da bulunduğu 40'a yakın kişilik ekiple kısa sürede başlanacak. Projenin güçlendirilip hayata geçirilmesinin ardından tarihi caminin inşaatı tamamlanacak.

“Bilim ve sanat kurallarına göre inşa edilecek”

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, hoşgörünün, kardeşliğin ve barışın sembolü olan Habib-i Neccar Camii'nin çok önemli yerde olduğunu söyledi. Caminin 638 yılında Antakya'nın Müslüman Arapların kontrolüne geçtiği dönem içerisinde inşa edildiğini belirten Masatlı, "Bugün Türkiye sınırlarında inşaası yapılan ilk cami kabul ediliyor. Cami, caminin adı olan Kurtuluş Caddesi üzerinde yer almaktadır. İsa Mesih'in havarilerine ve dava uğruna canlarını verenlere ilk inananlardan adı geçen Antakya'dan almıştır." dedi.

Anadolu'nun 'ilk' camisi Habib-i Neccar Camisi

Vali Mustafa Masatlı, konuşmasının devamında Habib-i Neccar Camisi'nin inşaasının Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2006 yılında büyük çaplı, 2013 yılında ise basit onarım çalışması şeklinde yapıldığını anlattı. Depremde caminin tamamının yıkıldığını aktaran Masatlı, şöyle devam etti:

“Caminin araştırma, restorasyon ve restorasyon projeleri de dahil olmak üzere yeniden inşası (yeniden inşası) ihalesi yapılmış olup, binaların ve camilerin sismik gerçekliği dikkate alınarak tesviye ve temizlik çalışmaları devam etmeye başlamıştır. Cami aslına uygun, bilim ve sanat kanunlarının gerektirdiği şekilde gelecek nesillere aktarılacaktır."