BDDK'dan taşıt kredisi kararı: Vade sınırı değişti

BDDK'dan taşıt kredisi kararı: Vade sınırı değişti
Nihai fatura bedeli 1,6 milyon TL ve altı olan araç alımı için kullandırılan kredinin vadesinden değişikliğe gidildi ve yeni vade 48 ay şeklinde belirlendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), araç alımında kredi tutarlarına ilişkin düzenleme yaptı. BDDK internet sitesinden yapılan açıklamaya göre kurul, nihai fatura bedeli 1 milyon 600 bin TL ve daha düşük olan araç alımına yönelik kullandırılacak kredilerin vadesini 48 ay şeklinde belirledi.

Nihai fatura değeri 1,6 milyon TL'yi geçen ancak 3 milyon TL'yi geçmeyen taşıt alımı için kullandırılacak kredilerde vade sınırı 36 ay olarak belirlenirken, 3 milyon TL'yi geçen ancak 4 milyon TL'yi geçmeyen araç alımında kullandırılacak kredilerde vade sınırı ise 24 ay oldu.

Nihai fatura değeri 4 milyon liranın üzerinde ve 5 milyon liranın altında olan taşıt alımları için kullandırılacak kredilerde vade sınırının 12 ay olarak belirlendiği bilgisi paylaşıldı.

BDDK'dan taşıt kredisi kararı

Kredi Yönetmeliği'nin 12(2) maddesi ve Finansal Kurumlar Yönetmeliği'nin 11/A(1) maddesinde öngörülen taşıt teminatlı krediler hariç, yurt içinde binek araç satın almak amacıyla tüketicilere kullandırılan taşıt kredileri hariçtir. Finansal kiralama işleminde, kredi tutarının araç değerine oranı ve nihai fatura tutarı 1 milyon 600 bin TL ve altında olan araçlara uygulanan vergi oranının yüzde 70'i geçmemesine karar verildi.

Nihai fatura bedeli 1,6 milyon TL'nin üzerinde olup ancak 3 milyon TL'nin üzerinde olmayan araçlar ile nihai fatura bedeli 3 milyon TLW'nin üzerinde olan araçlar için finansman tutarının yüzde 50'yi geçmemesine karar verilirken, nihai fatura bedeli 3 milyon TL'nin üzerinde olup 4 milyon TL'nin üzerinde olmayan taşıtlara yönelik kredi tutarının da yüzde 30'u aşamamasına karar verilmiştir.

Kurulun aldığı karar göre aynı zamanda kredi miktarının nihai fatura bedeli 4 milyon TL'nin üzerinde ve 5 milyon liranın altında olan araçlar için kredi tutarının yüzde 20'yi geçmemesi, nihai fatura bedeli 5 milyon TL'nin olan taşıtların kredi tutarının yüzde 0 olarak belirlenmesine karar verildi.