Buğday ve arpa, Konya Ticaret Borsası'nda değer kaybediyor!

Buğday ve arpa, Konya Ticaret Borsası'nda değer kaybediyor!
Konya Ticaret Borsası işlemlerinde buğday ve arpa, belirtilen fiyatların çok altında işlem görmeye başladı. Üreticiler bu duruma tepki gösterdiler. Bazı çiftçi grupları ise Konyalı çiftçilerin tüccarlar ve borsalar tarafından eleştirilmemesini talep ediyor.

2023 yılı için arpa ve buğday fiyatları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Ekmeklik buğdayın fiyatının da prim dahil olmak kaydıyla 9 bin 250 lira, arpanın fiyatının da 7 bin 500 lira olduğu kaydedildi. Konyalı çiftçilerin temsilcileri aldıkları fiyatın tatmin etme durumunun olduğunu söylediler.

Fiyat açıklamasının ardından Konya Ticaret Borsası (KTB) tarafından alım satım piyasası belirlenmiş oldu. Fiyatların ilan edilenin altında kalmasına çiftçiler tepki gösterdi. Çiftçi grupları, Türkiye Hububat Otoritesi'nin (TMO) üzerine düşeni yapması ve çiftçileri koruması gerektiğini söylediler.

Buğday ve arpa, Konya Ticaret Borsası'nda değer kaybediyor

7 Haziran'da KTB, elektronik ticaret piyasasına ilişkin imajını paylaştı. Çiftçiler, KTB'yi fiyatı açıklanan satın alma fiyatından daha düşük belirlediği için eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekmeklik buğdayın ton başına 8 bin 250 TL, arpanın ton başına 7 bin TL olarak alındığını söyledi. KTB'de buğdayın en düşük 7.3030 TL, en yüksek 8.2810 TL kırmızı sert ekmek fiyatından işlem gördü. Arpanın fiyatı da ayrıca 5.9110 TL en düşük, ve 6.6040 TL olarak en yüksek fiyattan işlem görüyordu.