Deprem uzmanından Konya için uyarı: 'Büyüklüğü 6.5 olabilir!'

Deprem uzmanından Konya için uyarı: 'Büyüklüğü 6.5 olabilir!'
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve birçok ili etkisi altına alan 6 Şubat deprem felaketinin üstünden tam 1 yıl geçti. Prof. Dr. Fetullah Arık, Türkiye'nin birçok sismik olayın yaşandığı bir ülke olduğunu vurgularken depreme karşı her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Yüzyılın felaketi sayılan 6 Şubat depreminin üzerinden bir yıl geçti. Depremin büyük ölçekli olduğuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Konya Teknik Üniversitesi'ne bağlı Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık bu konuyla ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Fetullah Arık konuşmasında “Biz bir deprem ülkesiyiz. Bazı aralıklarda depremler olabiliyor. Kahramanmaraş'ta uzun süredir deprem olmadığı için hiç olmayacak gibi görünüyor. Ama gerçekte Doğu Anadoludaki fay zonu çok fazla önemli bir yapısal unsur oluşturuyor. Bu nedenle bu bölgede deprem bekliyorduk” ifadelerini kullandı.

"HER AN OLABİLİR, DİKKATLİ OLMAMIZ GEREKİR"

Deprem uzmanından Konya için uyarı 'Büyüklüğü 6.5 olabilir!'

Depreme karşı her zaman hazırlıklı biri durumda olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Fetullah Arık, konuşmasının devamında “Deprem ülkesi olduğumuzdan dolayı her an deprem olabilir. Doğa olaylarının felakete dönüşmesine sebep olan insandır. Jeologlar olası heyelanları, depremleri ve su baskınlarını biliyorlar. Aşağı yukarı tahminlerde bulunuyorlar. En önemlisi ise bunun ne zaman olacağıdır. Her an gerçekleşebilecekmiş gibi hazırlık yapmalıyız. Site alanları seçimimiz bilimsel verilere göre yapılmalıdır. Uygun bir alan ve arsa bulduktan sonra projemizi buna uygun bir şekilde inşa etmemiz gerek. İşte o zaman bu felaketleri yaşamayız ve daha az acı çekmeyiz.” şeklinde ifadeler kullandı.

‘HATAY’A DESTEK VEREN KONYA’YDI’

Hatay'ın en büyük destekçilerinden birinin Konya olduğuna işaret eden Prof. Dr. Arık, "Yaşanan deprem beklemediğimiz büyüklükte oldu. Bu aynı anda 12 ili etkiliyor. Bu nedenle devletin ve aynı zamanda diğer kurumların işlemesi zaman alır. Depremden sonra çok şey öğrendik. Talep, bir ilin komşu ili destekleyeceği şekilde yapıldı. Mesela Hatay'ın en büyük destekçisi Konya'dır. Bunun ülke çapında yapılması gerekli Bu depremden sonra algıda bir değişiklik oldu. Tabii bunu hayata geçirmek zaman alacak." dedi.

‘KONYA’DA 6.5 ŞİDDETİNDE DEPREM OLABİLİR’

Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya'da beklenen depremi anlatarak şu gözlemde bulundu:

“Konya kent merkezinin çevresi faylarla sınırlıdır. Mesela Sultandağı, Tuz Gölü, Ecemiş fay sistemleri. Bu bölgelerde meydana gelebilecek 6,5 veya 7 büyüklüğündeki deprem, Konya merkez ve çevre ilçeleri de etkileyecek.

Ayrıca çeşitli faylar da Konya'nın yerleşim alanını sınırlamaktadır. Ve geçmişte büyük bir depreme neden olduğuna dair işaretler var. Dolayısıyla Konya merkezde 6,5 şiddetinde bir deprem olması muhtemel. Elbette bunun yarın olacağını söylemiyorum. Ama bu ihtimali de göz önünde bulundurmalıyız. Bu nedenle tüm planlamalarımızı, projelerimizi, binalarımızı doğru yapmalıyız."