Dijital Teknolojiler Çalıştayı Türkiye'nin tahıl deposu Konya'da start verdi!
Konya Tarım ve Gıda Üniversitesi'nde (KGTU) düzenlenen Tarımda Dijital Teknoloji Çalıştayı başladı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Göktaş, üniversitenin rektörlük binası konferans salonunda gerçekleştirilen seminerde, pandemi sürecinde tedarik zincirlerinin bozulmasının ardından tarımsal üretimin hayati önem taşıdığının anlaşıldığını anlattı. Tarım sektörü içine dijital teknolojinin girmesiyle birlikte üretim girdilerini azaltıp çıktıyı artırdığını vurgulayan Göktaş, şöyle konuştu:
"Tarım 4.0 olarak bilinen dijital tarım teknolojileri büyük önem taşıyor. Tarımsal girdi yönetimiyle birlikte teknoloji uygulaması sayesinde mahsullerin gerçek ihtiyaçları zamanında karşılanabilir. Bunun sonucunda daha kaliteli ve daha fazla verim elde edilebilir, aynı zamanda tarımsal girdi miktarı da azaltılabilir. Tarımsal faaliyetler daha verimli ve zamanında gerçekleştirilebilir. Ekim, gübreleme, sulama ve hasat gibi faaliyetlerin zamanından önce yapılması ise bu anlamda ürün ve kalite kaybı ortaya çıkarabilir. Uygun teknoloji kullanımıyla işlemlerin zamanında tamamlanmaması nedeniyle ortaya çıkabilecek kayıpların önüne geçilebilir.”
Tarım ve Gıda Üniversitesi'nde rektör olarak görev yapan Prof. Dr. Erol Turan, panelde yaptığı konuşmasında tarımsal üretim alanında dijital teknolojinin kullanımının büyük faydalar getirdiğini söyledi. Tarımda dijital teknolojinin öneminin gelecekte artacağını belirten Turan, "Bugün bilim, uygulama ve sanayi dünyasından paydaşlarla bir araya gelerek bu akıllı tarımın ya da dijital tarım teknolojileri hakkında gelecek durumları değerlendşirirken, çalıştayda tarım teknolojisinin geleceğini tartışacağız." diye konuştu.
Çalıştayda 2 gün, dijital tarım alanına ilişkin konularda sunumlar gerçekleştirilecek.