DNA analiziyle 6 yılda tamamlanan Selçuklu Sultanı heykelleri Konya'da ziyaretçilere açıldı!
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yürüttüğü "Türkiye Selçukluları'nın Konya Hanedan Türbesinde Naaşların Tanzimi" adlı proje kapsamında, çeşitli bilim alanlarından onlarca uzman, altı yıl içinde çalışmayı tamamladı.
"Dar-ül Mülk Sergi Sarayı'nda ziyaretçilere açıldı"
1077'den 1308'e kadar Anadolu'ya hükmeden padişahların figürlerini yansıtan heykellerden oluşan "Türk Selçuklu Sergisi", kentin merkezinde bulunan Dar-ül Mülk Sergi Sarayı'nda ziyaretçilere açıldı.
"Selçuklu sultanlarına ait heykeller var"
Sergide, 1. Kılıçarslan'ın, Şahinşah Melikşah'ın, 1. Rükneddin Mesud'un, 2. Kılıçarslan'ın, 2. Rükneddin Süleyman Şah'ın, 3. Kılıçarslan'ın, 1. Gıyaseddin Keyhüsrev'in, 1. Alaeddin Keykubat'ın, 2. Gıyaseddin Keyhüsrev'in, 4. Kılıçarslan'ın, 3. Gıyaseddin Keyhüsrev'in ve 2. Gıyaseddin Mesud'un hem yüzleri hem de bedenlerinin gerçeğine uygun olarak tanzim edilen herkelleri bulunmakta. Heykeller yüz ifadesi, saçı ve sakalıyla dikkat çekiyor.
Anadolu Selçuklu Devleti'nin mimari zenginliğini yansıtan Taç Kapı önünde ziyaretçileri karşılayan hükümdarlar, tarihi minyatürler düşünülerek yapılmış özgün kıyafetleriyle karşılıyorlar.
Selçuklu devletinin Anadolu'daki tarihine odaklanan projenin etapları 2017 yılında başladı ve altı aşamada tamamlandı. Bu durum sergi içerisinde yer alan ziyaretçi açıklama metninde detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.
"Özenli bir çalışma yapıldı ve her ayrıntı düşünüldü"
Serginin bilgilendirme metnine göre, projenin ilk etabında Alaaddin Camii avlusunda bulunan hanedan mezarlarından çıkarılan kalıntılar ve fiziki bütünlüğü tam olan cesetler Necmettin Erbakan Üniversitesi'ne bağlı Tıp Fakültesi'nde tomografileri çekildi. Kafatası ve dişlerden alınan sürüntü örnekleri İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun Biyokimya İhtisas Bölümü'ne gönderildi. Hanedan üyelerinin kafatasları ve yüzleri, korunmuş DNA ve anatomik özelliklere göre oluşturuldu.
Bilimsel sonuçlar kapsamında ise 12 padişah, 1 hanedan büyüğü, 1 melik (prens) ve 2 kadının tomografi sonuçlarından elde edilen 3 boyutlu filament kafatası kopyalarında doku kalınlığı hesaplandı, yüz kasları yerleştirildi ve fiziksel özellikler yüklendi. Bir sonraki adımda saç, sakal, kaş, bıyık silikon kalıp üzerine aşılanarak kas oluşturma ve dokulandırma yapıldıktan sonra şekillendirildi.
Giysiler için de, tarihi malzemelere ve kişisel koleksiyonlar ile birlikte müzelerden alınan örneklere dayanarak o döneme ait iplikleri ve dokuma kumaşları analiz ederek renkleri ve dokuları araştırılarak dokundu. Minyatürler ve tarihi verilerin dikkate alınarak her padişah veya hanedan üyesi için ayrı ayrı kıyafetler tasarlanıp dikildi.
Döneme ait aksesuar, takı, silah ve diğer malzemeler, tarihi veriler, minyatürler, özel koleksiyonlar ve müzelerdeki mevcut örnekler esas alınarak uzmanlar tarafından özel olarak hazırlandı.