Gürcistan’la Konya arasındaki ticaret hacminde son perde!

Gürcistan’la Konya arasındaki ticaret hacminde son perde!
MÜSİAD Konya şubesinin düzenlediği "Konya – Acara Özerk Gürcistan Özerk Cumhuriyeti" B2B programı kapsamında kenti ziyaret eden Gürcü işadamlarından oluşan heyet, Konyalı işadamlarıyla ikili iş konferansı gerçekleştirdi. MÜSİAD Konya Başkanlı görevini yürüten M. Hilmi Kağnıcı, Gürcistan ile Konya arasındaki ticaret hacminin aslında daha fazla üst seviyelere çıkarılması gerektiğini vurguladı.

MÜSİAD Konya Şubesi'nin organize ettiği konferansa Gürcistan Merkezi Hükümetine bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sn. Jorge Romanadze ve MÜSİAD Batum Şube Başkanlık görevinde olan Hamza Köse ile birlikte şube üyeleri ve iş adamları katıldı. Programda ayrıca Acara Ticaret Odası üyeleri katıldım gösterdi.

Başkan Hilmi Kağnıcı, programın açılış konuşmasını yaparken “Konya, tarihinden almış olduğu güçle üretim ve ticaretin merkezidir. Bu şehir, gerçek sevgiye değer verilen, "ben" yerine "biz" kültürüyle hareket ederek kurduğu dostlukların her zaman doğum yeri olmuştur. Yaklaşık 9 bin yıllık bir yerleşim yeri olan Çatalhöyük'ün bulunduğu, Türkiye'nin yüzölçümü en büyük şehri olan Konya'da bulunuyoruz. Anadolu Selçuklu devletinin başkenti Konya'dayız. İlimiz tarımın başkentidir ve sanayinin parlayan yıldızıdır. Geniş yüzölçümü ve çok gelişmiş tarımsal üretimi nedeniyle yıllardır Türkiye'nin ekmek sepeti olarak anılan bir şehirde bulunuyoruz. Ancak Konya artık sanayisiyle çok büyük bir şehirdir. Konya, 2022 yılında 3,5 milyar dolara yaklaşan ihracatı ve 1,25 milyar dolara ulaşan ithalatıyla dış ticaret fazlası veren bir şehir. ASELSAN, başta tarım makineleri, süt ve gıda işleme makineleri, değirmen makineleri, otomobiller, ayakkabılar, döküm kalıpları, metal işleme sektörü ile savunma sanayii alanında faaliyet göstermektedir. Ünlü bir şehir haline geldi” ifadelerini kullandı.

Gürcistan’la Konya arasındaki ticaret hacminde son perde!

“TİCARET HACMİ DAHA ÜST SEVİYEYE ÇIKARILACAK”

Gürcistan ile ikili ticaret oranının düşük kaldığını kaydeden Kağnıcı, "Bu müzakereler yoluyla kurulan dostluk köprüleriyle ticaret hacminin daha yüksek seviyelere ulaşacağına inanıyoruz. Bu vesileyle programın tüm sanayici ve girişimcilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.

“2024 İHRACAT HEDEFİ 4 MİLYAR DOLAR”

MÜSİAD Batum Şube Başkanı Hamza Köse, Konya'daki çalışmaların Batum adına güzel bir örnek olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Bu çalışmalarımız Batum için örnek teşkil ediyor. Şimdi başka bir Konya görüyoruz. Burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. O anlamda Konya ile çok iş yapacağımıza inanıyorum.

Ticaret Odası ve Gürcistan Acara heyetimiz başta olmak üzere pek çok paydaşımızın yanı sıra konsolosluk ve ticari ataşeliklerimizi de bünyemize katarak bu ortaklığı daha iyi bir noktalara taşıyacağız. Türkiye'nin Gürcistan'a ihracatı 3 milyar dolar civarında ama buna ileride Konya'yı da eklersek 2024 ihracat hedefi 4 milyar dolar olacağını tahmin ediyorum. MÜSİAD Konya Şubesi olarak yaptığımız gibi biz de bu programlarla ilgileniyoruz ve fayda sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz."

Gürcistan’la Konya arasındaki ticaret hacminde son perde!

“GÜRCİSTAN GİRİŞİMCİLİĞİNE KONYA REKLAMINI VERECEĞİZ”

Acara Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlık görevinde olan Giorgi Romanadze, Türkiye'nin Gürcistan'ın dostu ve en büyük ticaret ortağı olduğunu belirterek, "Bu konularda yetkili kişiler arasında bir ortaklık var. Türkiye-Gürcistan meseleleri hem Acara'da hem de Gürcistan genelinde ve bunların ortak çalışmalar devam etmektedir.Ülkemiz coğrafi konumu nedeniyle Asya pazarına geçişte önemli bir konuma sahiptir.2007 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması) ile sanayi ürünlerinde gümrük vergileri ve eş etkili vergiler kaldırılmış, ikili ticaret arasındaki engeller kaldırılmıştır.

Konya'ya ilk kez başkanlığım döneminde geldim ve sanayi açısından olduğu kadar kültürel zenginlik açısından da çok gelişmiş bir il şehir olduğunu gördüm. Eve döndüğümde bu şehri Gürcü işadamlarına tanıtmayı görev edindim. Burada yapılacak B2B görüşmeleri bir başlangıç ​​olacak." diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından iş geliştirme toplantıları ve B2B görüşmeleri gerçekleştirildi. Konya MÜSİAD şube üyeleri, Konyalı girişimciler ve Batumlu MÜSİAD üyeleri, Acara Ticaret ve Sanayi Odası üye girişimcileri, sektör masalarında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Ardından Konya sanayisindeki çeşitli firmalara iş ziyaretleri yapıldı.