İki yeni tramvay hattı Konya'da ulaşımı kolaylaştıracak!

İki yeni tramvay hattı Konya'da ulaşımı kolaylaştıracak!
Konya'nın trafik sorununu çözecek iki yeni projenin detayları açıklandı. Büyükşehir Belediyesi'nin Barış Caddesi ile Şehir Hastanesi güzergahına yeni bir tramvay hattı yapmayı planladığı bildirildi. Projenin detayları şimdiden açıklandı ve önümüzdeki hafta kamuoyuyla paylaşılacak.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin entteki trafik sorununu çözmek ve hareketi kolaylaştırmak amacıyla yeni bir projeyi hayata geçirmek içşn çalışmalarını hızlandırdığı bildirildi.

"Konya'ya iki yeni tramvay hattı daha geliyor"

Selçuklu Barış Caddesi ile birlikte Karatay Şehir Hastanesi'ne tramvay uzatma hattının geleceği bilgisine ulaşıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Raylı Sistem Hattı Projesi ile birlikte uzatma hattı projesinin tüm detayları açıklandı.

"Amaç kentsel dirençliliğe ilişkin proje yaklaşımı geliştirmek"

Büyükşehir Belediyesi'nin Raylı Sistem Hattı Projesi ile Uzatma Hattı Projesi, bilindiği üzere Türkiye şehirlerinin sürdürülebilir kalkınmasını desteklemek amacıyla Sürdürülebilir Şehirler Projesi-II Finansmanı'nın (SCP-II-EF) alt projelerinden biridir. SCP-II-EF, özellikle afetlerin azaltılması, iklim değişikliği ve kentsel risklere karşı dayanıklılık ile ilgili proje yaklaşımları geliştirmeyi amaçlamaktadır.

İki yeni tramvay hattı Konya'da ulaşımı kolaylaştıracak

Proje, Dünya Bankası (DB) tarafından finans desteği almakta ve İller Bankası aracılığıyla KOSKİ tarafından yürütülmektedir. Hatlardan biri 16,5 km uzunluğunda, diğeri ise 1,35 km uzunluğunda uzatma hattı olacaktır.

Bu proje iki ayrı tramvay bileşeni içermektedir. Birincisi; Barış Caddesi'ndeki Tramvay Hattı'dır. Bu Selçuklu İlçesi’nde 29 istasyon ile depolama, bakım ve onarım tesislerini içeren 16,5 kilometrelik yeni tramvay hattının inşasını kapsıyor.

İkincisi ise; Şehir Hastanesi'nin Tramvay Uzatma Hattı'dır. Plan, Karatay ilçesinde 1,35 kilometre uzunluğunda tramvay hattı ile birlikte iki istasyonun inşasını içeriyor.

Barış tramvay hattının hedef yılının 2055, hizmet ömrünün de 30 yıl olduğu belirtildi. Şehir Hastanesi'nin i Tramvay Uzatma Hattı'nın hizmet ömrü ise 30 yıl olacak şekilde hedef yıl 2053 olarak belirlendi. Barış Caddesi tramvay hattının 2030 yılına kadar günde 120 bin kişiye, Belediye Hastanesi tramvay uzantısının ise günde 2 bin 600 kişiye hizmet vermesi bekleniyor.

İki yeni tramvay hattı Konya'da ulaşımı kolaylaştıracak

"Entegre toplu taşıma ağı oluşturulacak"

Proje hedefleri şunlardır:

"Konya Valiliği'nde demiryolu sistemine erişim iyileştirilecek ve entegre toplu taşıma ağı oluşturuluyor. Konya'da hafif raylı ve çok araçlı toplu ulaşım sistemleri yaygınlaştırılacak ve ulaşım sistemi (karayolu, demiryolu, havayolu) entegrasyonu sağlanacak. İki ülke arasında gelişecek ve toplu taşımadaki hatalı dağılıma yönelik düzeltici tedbirler alınacak. Raylı sistemlerin ulaşım faaliyetleri içindeki payı artmaya devam edecek. Projenin hayata geçmesiyle birlikte mevcut duruma göre hızlı ve ekonomik ulaşım gerçekleştirilmesi sağlanacak.”

TRAMVAY HATTI NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Projeye bağlıdır. Barış Caddesi tramvay hattının inşaatı 36 ay içerisinde Şehir Hastanesi tramvay uzatmasının inşaatı ise 12 ay içerisinde tamamlanacak.

"Konyalıların istihdamına öncelik verilecek"

Projenin inşaat ve aynı zamanda işletme aşamalarında çalıştırılacak toplam işçi sayısı bilinmemekle beraber, inşaat aşamasında 500 kişinin işletme aşamasında ise 65 kişinin olacağı tahmin edilmektedir. Projenin işe alım sürecinde bütünp pozisyonlara yönelik yerel halka öncelik tanınacak.