Japon deprem uzmanından Konya için ciddi uyarı: 'Burada artık deprem var!'

Japon deprem uzmanından Konya için ciddi uyarı: 'Burada artık deprem var!'
Japonya'da deprem uzmanı olarak görev yapan Moriwaki, Trakya Üniversitesi'nde verdiği bir konferansında Konya'nın deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Türkiye ile Japonya arasındaki deprem farklarını konu alan konferans, Trakya Üniversitesi'nin Mimarlık Fakültesi Mimar Sinan Amfitiyatrosu'nda gerçekleştirildi. Konferansa Japonya'nın deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki de katıldı.

Moriwaki, Japonya'da depremlerin çoğunun denizde, Türkiye'de ise karada meydana geldiğini söyleyerek, "2011 yılında 9 büyüklüğündeki en şiddetli depremi ve bu depremin yol açtığı tsunamiyi Japonya yaşadı. Türkiye'de en şiddetli deprem 1939 yılında Erzincan'da 7,9 büyüklüğünde meydana geldi. Her iki depremde çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Türkiye dünyanın depreme en çok maruz kalan 17'nci ülkesi, Japonya ise depreme en fazla maruz kalan 6'ncı ülke ama ölüm oranı tam tersi" dedi.

Japon deprem uzmanından Konya için uyarı 'Burada artık deprem var!'

Yoshinori Moriwaki, depremde hayatını kaybeden kişi sayısında Türkiye'nin üçüncü, Japonya'nın ise yedinci sırada yer aldığını aktardı. 6 Şubat'ta yaşanan yüzyılın felaketinde çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Moriwaki, hiç kimsenin bu gerçeği unutmaması gerektiğini vurguladı.

KONYA’DA ARTIK DEPREM VAR!

Moriwaki fayı üzerinde olmadığından deprem olmayacağına inanılan Konya için ise şöyle konuştu: "Artık deprem gerçeğini bilmemiz gerekiyor. Eskiden 'Konya'da deprem olmaz.' şeklinde açıklamalar yapılıyıordu. Artık var.. Türkiye'nin deprem haritası Japonya'nınki gibi kırmızı."

Depreme hazırlıklı olmamız gerektiğini vurgulayan Moriwaki, şöyle konuştu:

"'Allah'ım lütfen deprem olmasın.' diye konuşmak yerine 'Allah korusun depremin verdiği zarar minimum düzeyde olsun' şeklinde konuşmalıyız. Hepimizin önlem alıp, birlikte hazırlanmamız gerekiyor. Deprem hazırlıkları yapıldığında ve önleyici tedbirler alındığında hasar ve kayıplar %70 oranında azalır. Bu çok önemli bir rakamdır. Neden bunu yapmıyorsun? Bir gün deprem olacak, hazırlıklı olmalıyız. Ahmet Mete Işıkara'nın dediği gibi: 'Deprem insanı öldürmez, bina öldürür.' Bunu unutmayalım"

Moriwaki konuşmasının ardından öğrencilerle Türkiye'deki depremi değerlendirdi.