Kadın kaptan pilot olma yolundaki hayallerine Konya'da kavuşuyorlar!

Kadın kaptan pilot olma yolundaki hayallerine Konya'da kavuşuyorlar!
Pilot olma hayallerine kavuşabilmek adına Konya Karatay Ticaret Odası Üniversitesi'nin pilot bölümünü seçen kız öğrenciler, havacılık sektörüne katılabilecekleri günü sabırsızlıkla bekliyorlar.

Pilot olma hayalini gerçekleştirebilmek adına Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Uçuş Bölümünü tercih eden 100 öğrenciden 39'unun kız öğrenci olduğu ortaya çıktı. Pilot adayları teorik eğitim sonrası üniversitenin hava parkında uygulamalı uçuş eğitimi de alıyorlar. Tek motorlu uçaklarda eğitimlerine devam eden öğrenciler, dördüncü sınıftan sonra çift motorlu uçağa geçmeye hazırlanıyorlar, diplomalarını alıyorlar ve çalışmaya başlıyorlar.

"Kadınların da her şeyi yapabileceğine inanıyorum"

Kadın kaptan pilot olma yolundaki hayallerine Konya'da kavuşuyorlar

20 yaşındaki 2. sınıf öğrencilerinden Mahmure Elifnur Gülyıldız, eğitimi hakkında konuşurken ilesinin her zaman doktor olmasını istediğini fakat lisede adrenalin ve yeni yerleri keşfetme tutkusu nedeniyle pilot olma kararını verdiğini söyledi.

Pilotluk eğitimi almak istediği süreçte olumsuz eleştirilerle karşılaştığını belirten Gülyıldız, “Mesleğimizin cinsiyetten bağımsız olarak belli avantajları ve aynı zamanda da dezavantajları bulunuyor ama sadece kadınları düşünmemek lazım. Bu yüzden bu tür yorumlara kulaklarımı kapatıyorum." diye konuştu.

Uçmanın mükemmel duygusunun kelimelerle ifade edilemeyeceğini vurgulayan Gülyıldız, şöyle devam etti:

Türk havacılık tarihinin önemli isimlerinden Sabiha Gökçen aslında beni çok gururlandırıyor. Onu kendime örnek olarak kullanıyorum. Onun gibi ilk insan olarak adımı tarihe yazmayı gerçekten çok istiyorum. Bu işi en iyi şekilde yapmak istiyorum. Pilot olmak erkek işi diyorsunuz ama ben bu şekilde düşünmüyorum. Kadınların gerçekte her şeyi yapabileceğine inanıyorum. Geleceğe dair çok şey vaat ettiğimizi düşünüyorum"

Kadın kaptan pilot olma yolundaki hayallerine Konya'da kavuşuyorlar

20 yaşındaki 2. sınıf öğrencisi Gülmina Altınsoy, çocukluğunda ilk uçak yolculuğunda heyecan duymasının ardından uçmanın aşka dönüştüğünü söyledi. Uzun yıllardır pilot olma hedefinin peşinde koştuğunu ve kaptan koltuğuna oturacağı o günün günün hayalini kurduğunu belirten Altınsoy, “Pilot olmak dünyada herkesin başarabileceği bir şey değildir. Havacılık bir zirve gibidir. oraya ulaşabilen birkaç kişiden biri. Bu yüzden bunu yaptığım için kendimle ve diğer meslektaşlarım ile gurur duyuyorum. Öğretmenlerimizin yönlendirmeleri ve aldığımız eğitimlerle geleceğe dair çok şey vaat ettiğimizi düşünüyorum. Benim gibi güçlü meslektaşlarımı görünce biz kadınların bu konuda nerede olduğumuzu anlıyorum. Bu yüzden gurur duyuyorum." şeklinde konuştu.

Kadın kaptan pilot olma yolundaki hayallerine Konya'da kavuşuyorlar

"Kız öğrenci sayısı her geçen yıl artıyor"

Dördüncü sınıf öğrencisi 22 yaşındaki Ayşe Nazlı Uyanık, aldıkları zorlu eğitimin ardından yüksek öğrenimde başarılı olmayı ve büyük bir havayolu şirketinin kaptanı olmayı hedeflediğini söyledi. Okul müdürü, bölümdeki kız öğrenci sayısının her geçen yıl arttığını ve en başarılı öğrenciler arasında yer aldıklarını belirterek, kendilerine yer verildiğini vurguladı. Kadınların eşit fırsatlar verildiğinde büyük başarılar elde edebileceğini vurgulayan Yasdıman, “Yolcu uçuşlarında kızlar okul seçmeden önce genellikle erkeklerin gerisinde kalıyor. Gerekli sözlü teşviki sağladıktan sonra ilk uçuşlarında bunu yapabileceklerini fark ettiler. Hayatta kadınların isteyip yapamayacağı hiçbir şey olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Kadınlar isterlerse her şeyi başarabilirler. Yeter ki kendilerine güvenleri olsun ve önyargılarını yensinler” dedi.