Karabatak sürüleri Konya'yı işgal etti! Büyük zarara yol açacak..

Karabatak sürüleri Konya'yı işgal etti! Büyük zarara yol açacak..
Konya'nın Beyşehir ilçesinde, Türkiye'nin başlıca tatlı su balığı üretim alanlarından biri olan Beyşehir Gölü'nde balık üremesini olumsuz etkileyen, ağaçları kurutan ve gölün kapasitesini azaltan karabatak sürüleri balıkçıların kabusu haline geldi.

Beyşehir Gölü kıyısında yer alan Hüyük ilçesine bağlı Tolca Mahallesi'nin eski balıkçısı ve muhtarı Hüseyin Navruz, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında Kül Adası'nda karabatak kolonisinin yaşadığını, Beyşehir Gölü'ndeki karabatak sayısının ise son yıllarda arttığını anlatırken gölde çok sayıda ada bulunmakta olduğunu ve bu adalardaki ağaçlara yuva yaptıklarını söyledi.

Hüseyin Navruz, karabatakların istilası nedeniyle bu adalara artık balıkçıların uğramadığını belirterek, pek çok küçük adanın karabatak istilasına uğradığını ifade etti. "Ağaçlar eskiden böyle değildi. Çevremizdeki her şey yeşildi." diyen Navruz, "Burada, etrafımız da dahil olmak üzere tepeye kadar yeşildi. Ancak karabataklar buna dışkıları yoluyla sebep olmuşlardır. Ayrıca yuva yaptıkları ağaçların tamamen kurumasına izin verdiler. Korunduğu ada sadece burada değil, göl içerisinde yer alan tüm adalarda bulunmaktadır. Çok fazla karabatak var. Buraya gelmek 10 yıl veya daha fazla zaman almış olabilir. Uzun yıllardır burada yetiştiriliyorlar ve aşırı üretiliyorlar. Burada çoğunlukla söğüt ve kavak yetiştirilir. Ağaçlar ölmüş olsa da hâlâ bu adaları üremek için kullanıyorlar." dedi.

Karabatak sürüleri Konya'yı işgal etti

Navruz, göldeki karabatak popülasyonunun da balık yiyen bir tür olduğunu ve çok fazla balık tüketerek beslendiklerini anlattı. Karabatakların tatlı su popülasyonlarını da olumsuz etkilediğini vurgulayan Hüseyin Navruz, "Göldeki her türlü balığa zarar veriyorlar. Beyşehir Gölü'nde yeterli balık olmadığı için balıkçılar zaten kan ağlıyor. Adaların yemyeşil ortamını yok ettiği gibi gölde balıkçılık yaparak geçimini sağlayan halkın geçim kaynaklarına da zarar verdi. Tek seferde 500 grama veya 1 kiloya kadar balığı avlayıp yutabilir. Göründükleri gibi değiller. Suya girip çıkarak beslenirler. Ayrıca avlarını takip etmek için balıkçı teknelerine de binerler ve genellikle kıyı açıklarındaki sığ sularda avlanırlar. Zaman zaman yaşanan bu olumsuz görüş Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi aracılığıyla yetkililere bildirildi. Nasıl bir çözüm bulacaklarını bilmiyorum ama kolay olmayacak. Sadece burası değil. Bu bakımdan bu küçük adalar Beyşehir Gölü üzerinde bulunmaktadır." diye konuştu.

"Karabatakların sayısı arttı, balıkların sayısı azaldı."

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, Beyşehir Gölü'ndeki karabatak tehlikesinin aslında son yıllarda eşi görülmemiş derecede arttığına dikkat çekerek artan karabatak popülasyonunun göle birçok olumsuz etki yaptığını anlatttı ve son dönemdeki keşiflere ilişkin rakamlar da sundu. Kurt, karabatakların göllerdeki balıklarla beslenerek türlerinin nesil sayısını artırdığını ve balık popülasyonlarında ciddi zararlara yol açtığını belirterek, "Nesil sayısını artırmak için atılan yavruların da boşa gittiğini tahmin edersiniz. Şu anda göldeki balıklar da üreme amaçlı yemle besleniyor. Ama gerçek şu ki tehlikedeler, dolayısıyla şu anda koruma altındalar ve bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok." dedi.

Karabatak sürüleri Konya'yı işgal etti

"Koruma altında olduğundan bir şey yapamıyoruz"

Hasan Kurt, kooperatif olarak ilgili bakanlıklara çok sayıda başvuruda bulunduklarını ve bu konuyla ilgili sorunları yetkililere bildirdiklerini söylerken, Ama hiçbir şey başaramadık. Biz balıkçıların da karabataklarla ilgili büyük bir sorunu var, bu da ekonomiye büyük zarar veriyor. Milyonlarca tür olsaydı balıkların nesli tükenirdi. Şu anda nüfus önemli ölçüde artıyor. Adadaki ağaçları bile kesip yeşil yapıyı yok ediyorlar" diye konuştu.