Konya, borcuna sadık olmayan iller listesinde zirvede!

Konya, borcuna sadık olmayan iller listesinde zirvede!
Türkiye genelinde hangi ilin borcuna sadık, hangi ilin sadık olmadığına dair bir liste yayımlandı. En fazla borcuna sadık olan il Çankırı şeklinde açıklanırken en sadık olmayan ilin Konya olduğu görüldü. Konya’yı ise Diyarbakır'ın, Mardin'in, Hakkari'nin ve Adana'nın takip ettiği anlaşıldı.

Türkiye'de şüpheli alacakların toplam nakit borçlara oran miktarı yüzde 1,53 olurken, borca ​​en sadık iller arasında Çankırı yüzde 0,59 ile ilk sırada yer alıyor. Şüpheli alacak oranında en yüksek olduğu iller arasında ise yüzde 3,9 oranıyla Konya ilk sırada yer alıyor. Konya'nın ardından ise Diyarbakır, Mardin, Hakkari ve Adana geliyor.

Toplam ödenmemiş hazine borcunun içindeki şüpheli alacak oranını ifade eden şüpheli alacak oranı (sorunlu alacakların toplam hazine borcuna oranı), tüm bankacılık sektörü genelinde %1,53 düzeyindedir. Ancak bu rakam 22 ilin genel ortalamasının üzerinde, Konya'da ise iki katından fazladır.

Şüpheli alacak oranı en yüksek olduğu beş il ise sırasıyla Konya (%3,9), Diyarbakır (%3), Mardin (%2,4), Hakkari (%2,2) ve Adana (%2,2) oldu. Bu konuda en iyi durumda görünen il Çankırı'dır. Bu ilde takip oranı %0,59'dur. Geriye kalan en iyi pozisyona sahip beş il ise şöyle: Denizli, Nevşehir, Siirt, Kastamonu, Aksaray..

Deprem bölgelerinde batık oranları çok yüksektir!

Sektör bazında eyaletlerin durumuna baktığımızda bazı eyaletlerde bazı sektörlerde çok yüksek oranlar görüyoruz. Ekonomi Gazetesi’nin raporuna göre depremin meydana geldiği üç eyalette batık sayısı oldukça fazla. Bunun nedeninin deprem nedeniyle bazı şirketlerin faaliyetlerinin durdurulması olduğu anlaşılıyor. Hatay İlinde inşaat sektöründe takipteki kredi oranı %31,86 gibi oldukça yüksek bir seviyededir. Yine bu durumda turizm sektörü için takipteki kredi oranı 16,30'dur. Kiriş'in finans sektöründe takipteki kredi oranı %75,38 ile oldukça yüksek.

Takipteki kredi oranının yüksek olduğu iller ve sektörler ise şöyle: Afyonkarahisar'da Turizm (yüzde 26,84), Kars'ta tekstil sanayi (yüzde 24,07), Yalova'da Enerji sanayi (yüzde 22,51), Kocaeli enerji sanayi (27,26) Konya'da enerji (yüzde 19,49), Kayseri turizmi (yüzde 19,34). En yüksek takipteki kredi oranları 21 ilde tüketici kredisi sektöründe, 6 ilde ise ticari sektörde (ticari krediler) görülüyor.

Konya'ya dikkat!

İller söz konusu olduğunda, yüksek sektör fiyatları eyaletteki bir sektörün sıkıntıda olduğu anlamına gelmiyor; çünkü bireysel şirketler için daha yüksek kredi notları daha yüksek faiz oranlarına yol açabilir. İnşaat ve turizm sektörlerinde oldukça yüksek olan Hatay genelinde takipteki kredi oranının 2,4 milyar liraya ulaştığı görülüyor. Kilis'te en sorunlu sektörün kullandırılan kredi tutarının 70,1 milyon lirayla finans sektörü olduğu görülüyor. Bu, bunların muhtemelen bir veya birkaç şirketten alınan krediler olduğunu gösteriyor. Ancak sektörel dağılıma bakıldığında enerji, inşaat, tekstil ile tüketici ve ticari kredilerde gözle görülür bir yoğunlaşma var.

TAKİPTEKİ ALACAK ORANI EN YÜKSEK GÖRÜNDÜĞÜ İLK 5 İL

1- Konya (Yüzde 3,9)

2- Diyarbakır (Yüzde 3)

3- Mardin (Yüzde 2,4)

4- Hakkari (Yüzde 2,2)

5- Adana (Yüzde 2,2)

TAKİPTEKİ ALACAK ORANIN EN DÜŞÜK GÖRÜNDÜĞÜ 5 İL

1- Çankırı (Yüzde 0,59)

2- Denizli (Yüzde 0,63)

3- Nevşehir (Yüzde 0,65)

4- Siirt (Yüzde 0,66)

5- Kastamonu (Yüzde 0,73)