Konya dahil birçok il için çöl tozu uyarısı: 1 hafta sürecek!
Uzmanlar, Türkiye'nin bir hafta boyunca Afrika'dan gelen çöl tozundan etkileneceğini söylüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Meteoroloji Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Hüseyin Toros, vatandaşları çöl tozu konusunda uyardı. Toros, çöl tozlarının rüzgârlarla atmosfer sistemi tarafından binlerce kilometre uzağa taşındığını ifade etti.
Çöl bölgelerinde çok fazla toz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Toros, bu tozun farklı kıtalara hareketinin normal doğa olayı olarak görüldüğünü kaydetti. En büyük sıcak çöllerin başında gelen Sahra'nın küresel atmosferdeki önemli bir mineral tozu kaynağı olduğunu aktaran Prof. Dr. Toros, "Demir ve fosfor şeklindeki mineraller açısından zengin olan çöl tozu, denizdeki fitoplankton için besin kaynağıdır. Mineraller taşımanın yanı sıra karadaki bitkilerin büyümesine ve toprak verimliliğinin artmasına da katkıda bulunuyor." dedi.
Afrika'dan gelen çöl tozlarından Türkiye'nin de etkilendiğini kaydeden Toros, şöyle konuştu:
“Atmosferik sayısal modelleme sonuçlarına göre çöl tozunun Türkiye'deki etkisi önümüzdeki hafta boyu devam edecek. Çöl tozunun etkileri Türkiye'nin farklı bölgelerde günden güne değişiklik göstermektedir. Örneğin çöl tozu bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu, Pazar ve Pazartesi günü Akdeniz'de, İç Anadolu'da, Ege Denizi'nde, Marmara'da, Salı günü Karadeniz'de, Marmara'da ve Çarşamba günü Akdeniz, İç Anadolu, Ege Bölgesi ve Marmara'da etkili olacak. Çöl tozunun etkileri Perşembe günü kademeli olarak azalacak. Cuma gününden itibaren azalacak ve ülkemizden ayrılacak.”
Prof. Dr. Hüseyin Toros, ayrıca bu günlerde akşam çiseleyen yağmurla birlikte çöl tozunun görüneceğini söyledi.
"Havadaki parçacıklar arttıkça hava kalitesi kötüleşebilir."
Prof. Dr. Toros, gökyüzünde görülen renklerin atmosferde moleküller tarafından saçılan güneş ışınları nedeniyle oluştuğunu belirterek "Güneş ışınlarının geliş açısına ve toz miktarına bağlı gökyüzü daha kırmızı, daha sütlü, daha puslu olabilir, bu da şu anlama gelir: özellikle şafak ve alacakaranlıkta daha renklidir.
Prof. Dr. Toros, ağırlığınca altın değeri mineralleri taşıyan çöl tozlarının aslında Türkiye'ye doğal bir gübre taşıdığını söyledi. Çalışmaların çöl tozunun faydalarına rağmen yer seviyesi üzerinde yoğunlaştığında belirli sağlık sorunları olan kişilerde solunum sorunlarına neden olabileceğini gösterdiğini belirten Toros,"Çünkü havadaki partiküller arttıkça hava kalitesi solunarak vücuda girebiliyor. Akciğerlerde ve kanda, astım ve üst solunum problemlerine neden olur." diye konuştu.
Prof. Dr. Toros, tozun özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar, kalp veya akciğer hastalığı olan kişiler üzerinde daha olumsuz etki yarattığına dikkat çekerek, "Bu nedenle sağlığımızı korumak için havayı takip etmek çok faydalı. Bulunduğumuz yerin kalitesi 'www.havaizleme.gov.tr' adresinde yer almaktadır." dedi.