Konya Hüyük'te her derde deva polenler her yeri sardı!

Konya Hüyük'te her derde deva polenler her yeri sardı!
Konya'nın Hüyük ilçesinde haziran ayında başlayan ve temmuz ortasına kadar süren çam polenine doğanın maruz kalması nedeniyle yaylalar sararmaya başladı.

Konya'nın Hüyük ilçesinde haziran ayında başlayan, Temmuz ayının ortalarına kadar süren çam polenine doğanın maruz kalması yaylları sararttı. Kızılçam ve akçaağaçların çokça bulunduğu Hüyük İlçesi İmrenler Mahallesi'nde çobanların kullandığı yayla bitkilerinin yaydığı ve takviye olarak kullandığı polenden yayla evlerinde kalanlar da yararlanıyor. Çam poleni de bölgedeki gurbetçilere gönderiliyor.

"BAL İLE KARIŞTIRILIRSA HER DERDE DEVA"

Konya Hüyük'te her derde deva polenler her yeri sardı

İmrenler Mahallesinde oturan Eyüp Civelek, yaylalarda 15 Haziran'da başlayan polen dağılma döneminin temmuz ortasına kadar sürdüğünü söyledi. Civelek, polen saçılması sırasında dağların üzerinde gökyüzünde polen bulutunun oluştuğunu belirterek toz haline getirilmiş polenin sette çobanların yüzünü boyadığını anlatıyor ve ekliyor: “Bu poleni balla karıştırıp yenilirse her derde deva ilaç haline dönüşüyor. Bugün rüzgarlar bu poleni esiyor ve gökyüzünde bir bulut gibi uçuyor. Burada tatil yapan çobanların ve bizimkilerin, yaylalarda evlerinde ailelerin sararmış yüzlerini görüyoruz... Yani polenlere dönüşmüş yüzler, ciğerlerine çekildiğini bulduğunu hisseden ve şifa bulan insanlar. Bilenler de buraya geliyor” dedi.

"Atalarımız bu yaylaların 300 yaşında olduğunu söylediler"

Konya Hüyük'te her derde deva polenler her yeri sardı

 İmrenler Mahallesi'nin yayla çamlarının kızılçam ve çam olduğunu ve bu ağaçların Kastamonu bölgesinde de bulunduğunu zaten bildiklerini kaydeden Civelek, “Bu çam türlerinin sadece Kastamonu bölgesinde bulunduğunu biliyoruz. Kastamonu'nun bazı yörelerinde de bu çam var. Kızılçam ve beyazçam derler. Düz bir kule gibi büyümez, dalları kıvrılır. Burada gördüğünüz bazı çam ağaçlarının 80 ile 90 yaşları arasında olduğu söyleniyor. Atalarımız bu tepsilerin 300 yıllık olduğunu söylemişler. Bölge kışın çok kar yağdığı için yoğun kar yüküne maruz kalan bu çam ağaçlarının dalları kırılarak sarkacak, farklı ve ilginç bir görünüm sergileyecektir. Daha önce yerleşim yeriydi. Şimdi yetiştiriciler bu tepsileri kullanıyor. Yöre halkı olarak yazın kalabileceğiniz dağ evleri var. Kanca ve Abdurrahman Yaylası olarak bilinen güzel bir yayladır. Burada dağ evlerimiz var, buranın 1.650 rakımlı olduğunu biliyoruz" diye konuştu.