Konya tahılında verim kaybı tehlikesi: Süne ve Kök hastalığı görüldü!

Konya tahılında verim kaybı tehlikesi: Süne ve Kök hastalığı görüldü!
Konya'da beklenenden daha şiddetli yağışlar hastalık getirdi. Tahıl ambarı olarak tanımlanan kentte süne ve kök hastalıları meydana geldi. İlaçlamayı savunan uzmanlar, hastalığın verim kaybı yaşatacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Türkiye'nin tahıl ambarı şeklinde tanımlanan Konya'da bu yılın ilk altı ayında metrekareye 240 kilogram olan yağmur düştü. Geçtiğimiz yıl, etrekareye yaklaşık 250 kilogram almıştı..

Beklenenden fazla yağış nedeniyle ekili alanlarda süne ve kök hastalıkları gelişmiştir. Karatay Ziraat Odası'nı başkanı Rifat Kavuneker, yağışların ekili alanlarda hastalıklara neden olduğu zaman verim ve kalitenin düştüğünü söyledi.

Konya tahılında verim kaybı tehlikesi Süne ve Kök hastalığı görüldü

"İLAÇLAMA ŞART"

Rifat Kavuneker, "Şiddetli yağmur nedeniyle güneş olmayınca salgın hastalıklar çıkmaya başladı" dedi. Çiftçileri her gün tarlaları ile ilgilenmeleri ve bakmaları gerektiği konusunda sürekli uyardıklarını belirten Kavuneker, hastalık durumunda da ilaçlama yaptıklarını ifade etti.

Konya tahılında verim kaybı tehlikesi Süne ve Kök hastalığı görüldü

"Tahıl kaybolur ve hastalık nedeniyle kalitesi düşer." diyen başkan Rifat Kavuneker, "Bazı yerlerde süne veya zararlı böcekler olduğunu gördük. Çiftçiler böyle bir durumla karşı karşıya kaldıkları zamanlarda hemen tarım müdürlüğüne veya il tarım müdürlüğüne başvursunlar” dedi.