Konya toprağı delik deşik oldu, ekip sahaya çıktı!

Konya toprağı delik deşik oldu, ekip sahaya çıktı!
Tarla fareleri yüzünden Konya toprakları deyim yerindeyse kevgire dönüştü. Son zamanlarda üreticilerden çok sayıda şikayet alındı. Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı bir teknik ekip saha ziyaretleri yaparak mücadeleye ilişkin bilgi veriyor.

2023 yılının sonuna yaklaşıyoruz ama henüz Konya Ovası'na beklenen kar yağmadı. İklim koşulları farelerin yoğunluğunu arttırarak toprağı elek haline getirdi.

ÇOK FAZLA ŞİKAYET VAR!

Bazı bölgelerde tarla fareleri meyve ağaçlarına zarar verirken Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde öğretim üyeliği görevini sürdüren Süleyman Soylu da çiftçilerin şikâyetlerini sosyal medya hesaplarından paylaştı.

ARAZİLER DELİK DEŞİK OLDU

Geçtiğimiz aylarda Konya Valiliği Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilere tarla fareleriyle mücadele konusunda iş birliği yapma çağrısında bulunmuştu. Yoğun şikayetlerin ardından olay yerine gelen teknik ekipler, çiftçilere mücadele hakkında bilgi verdi.

Konya toprağı delik deşik oldu, ekip sahaya çıktı!

Tarla faresiyle mücadele nasıl yapılır?

arla fareleriyle mücadelede başarılı olmak için gruplar halinde mücadele edilmelidir. İlkbahar ve sonbaharda beslenme için kullanılan geçit ağzına sadece 5 tane zehirli buğday konulması gerekiyor.

Farelerin tarlaya girebileceği alanı belirleyip bu nokta ile tarla arasında 1 ila 1,5 metrelik derin sürülmüş şerit oluşturarak farelerin buradan tarlaya ulaşarak zarar vermesini önemli ölçüde önleyebilirsiniz. Doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda doğal düşmanlar tarla fareleri üzerinde büyük baskı oluşturur.

Tarla fareleri, 10 ila 70 cm derinlikte, 4 ila 12 giriş noktası olan yer altı tünellerinde yaşar. Gece gündüz aktiftirler, ancak özellikle geceleri aktif kalırlar. Yılda ortalama 4 ila 6 kez doğum yapan tarla fareleri beslendikleri yerde üç tür delik açar.

Konya toprağı delik deşik oldu, ekip sahaya çıktı!

Bunlar;

Beslenme deliği, Hafriyat (toprak çıkarma) deliği, Dışkılama deliğidir.

Bu delikleri bulmak kolaydır. Bunun nedeni kazı çukurunda toprağın birikmesi, boşaltım çukurunda fare dışkısı bulunması, beslenme çukurunda ise yiyecek artıklarının bulunmasıdır.