Konya’da bu çiçeğe dokunana 109 bin lira ceza!

Konya’da bu çiçeğe dokunana 109 bin lira ceza!
Konya'da acı piyan olarak adlandırılan, boyu 80 cm'ye kadar büyüyebilen, oldukça gösterişli sarı çiçekleri olan bir bitki bulunuyor. Dünyada ilk kez Selçuk Üniversitesi botanikçilerinden Profesör Mustafa Küçüködük, Mayıs 1982'de Akşehir Gölü'ne yakın Gölçayır (Yasiyan) kasabasının ıslak kıyı bölgesinde yüksek lisans eğitimi çalılması sırasında çiçekle ilgili verileri toplamıştı. Bu veriler ise 1983'te Edinburgh Royal Botanic Garden adlı dergide Prof. Dr. Mecit Vural ile İngiliz araştırmacılardan Kit Tan'ın

Konya'da bulunan Acı piyanın Türkiye kökenli olduğunu vurgulamak için turcica (Latince) ismini kullanmaya ve Thermopsis turcica adı altında bilim dünyasına tanıtıldı. Termopsin, tursisin, tursin vb. içeren acı piyan içerdiği alkaloitler nedeniyle acı bir tada sahip olduğundan hayvanlar tarafından tüketilmemektedir. Yıllar geçtikçe doğal koşullardaki değişikliklere direnerek antik jeolojik çağlardan bu yana günümüze kadar gelebilen nadir ve yerel olarak endemik bir bitki olan acı piyan, Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından CR (Kritik Tehlike Altında) olarak değerlendirilmiş ve acil korumaya ihtiyaç duyan bir tür olarak Kırmızı Listeye alınmıştır.

KORUMA ALTINA ALINDI

Konya'da acı piyan çiçeği

Tür, Akşehir Gölü'nün Gölçayır ilçesi kıyılarında küçük gruplar halinde ve zaman zaman türün en çok bulunduğu Eber Gölü kıyısında yaklaşık 1.500 metrekarelik bir alanda yer alan Eber kıyılarında da bulunuyor. Çiçek, Alan Yönetim Planı (2008-2012)” projesi kapsamında çitle korunmaktadır.

ÜÇÜNCÜ BÜYÜK FAMİLİYA

 Ekonomik açıdan önemli pek çok bitkinin bulunduğu ve acı piyanının da yer aldığı baklagil familyası, yaklaşık 650 cins ile birlikte 18.000 tür ile yeryüzünde üçüncü büyük familya olarak bilinir. En yakın akrabaları Orta Asya'da yaşayan acı esnemenin en önemli özelliği çiçek başına üç meyve vermesidir.

Diğer taraftan acı piyanın keşfedilmesinden önce bakla, bezelye, nohut ve mercimek gibi geniş bir bitki ailesinin üyelerinin çiçek başına tek bir bakla ürettiği biliniyordu. Acı bitkinin çiçek başına üç meyve verme yeteneğini kontrol eden genler, ekonomik açıdan ilgili diğer türlerde (nohut, mercimek, fasulye, bezelye, bakla vb.) aktarılırsa dünya genelindeki açlık sorununa önemli bir katkı sağlayacaktır.

109 BİN 593 BİN LİRA CEZASI VERİLİYOR

Akşehir Gölü çevresinde yetişen ve aynı zamanda endemik türler arasında yer alan Acı Piyan'ı toplayıp nakledenlere 109 bin 593 lira tutarında bir para cezası kesiliyor.