Konya'da liseli öğrenciler felçi hastalar için TÜBİTAK'a gidiyor!

Konya'da liseli öğrenciler felçi hastalar için TÜBİTAK'a gidiyor!
Konya'da bir meslek lisesinden iki öğrenci, boyundan aşağısı felçli kişiler için komut alabilen ve kafa hareketleriyle hareket edebilen tekerlekli sandalye prototipi yaptı. Öğrenciler TÜBİTAK'a kayıt olup tekerlekli sandalye projesine başvurmayı planlıyor.

Konya'da eğitim veren meslek lisesinde elektrik ve elektronik bölümü okuyan Musa İçel ile Esat Çelik, engelli bireyler için komut alabilen ve kafa hareketlerine göre hareket edebilen tekerlekli sandalye prototipi üretti. 11. sınıf öğrencisi iki genç, kafanın ileri, geri, sağa ve dönüş hareketleri, kafaya monte edilen denge sensörüyle radyo frekansı kullanılarak koltuğun mikrokontrolörüne aktarılmasını sağlayan tekerlekli sandalyenin protipini TÜBİTAK'a kayıt olup onay almak istiyorlar.

 Fatih Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi'nin 11. sınıfında okuyan Musa İçel ile Esat Çelik, çevrelerindeki engelli bireylerin günlük yaşamlarında bazı zorluklar olduğunu fark edince bir proje geliştirmek istediler. İki genç, okudukları bölümde elektrik ve elektronik bölümü öğretmeni olarak görev yapan Fatih Demir'in yardımıyla, felçli insanlar için 'El ve ayak' ismini verdikleri boynundan aşağısı felçli olan kişilerin komutlarıyla çalışan komut verebilen ve harekete göre hareket edebilen prototip tekerlekli sandalye yaptılar.

Konya'da liseli öğrenciler felçi hastalar için TÜBİTAK'a gidiyor

"Engellileri karşılaştığı zorlukları aza indirmek"

Engelli bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları aza indirmeyi hedeflediklerini söyleyen Musa İçel, “Projenin fikirleri günlük hayattan geliyor. Sokağa çıktık ve herkese baktık. 1-2 engelli kardeşimizi görüyoruz. Savaştan gelip kolları ve bacakları olmayanlar var. Bunu görünce bir proje çıkarmak istedik. Şu anda sahip olduğumuz kaynaklara dayanarak bir prototip oluşturduk. Projeyi geliştirmeye devam edeceğiz. Amacımız uzuvları olmayan engelli kardeşlerimiz ile felçli kardeşlerimizin günlük yaşamdaki zorluklarını en aza indirmektir. Onların herkesle kaynaşarak topluma entegre olmalarını istiyoruz.” dedi. İçel, projelerini okul saatleri dışındaki boş zamanlarında da yaparak 6 ay içerisinde tamamladıklarını söyledi.

Engelli vatandaşlara fayda sağlamasının mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Esat Çelik ise “6 aydır bu özel proje üzerinde çalışıyoruz. Bu süreç biraz zordur. Zorlandığımız kısımlarda öğretmenlerden yardım aldık. Kendi yazılımımızı oluşturma sürecini bu şekilde geçiyoruz. Engelli insanlara yardım edebildiğimiz için her zaman mutluyuz” şeklinde konuştu.

"TEKERLEKLİ SANDALYEYE UYGULANACAK"

Öğrencilere destek veren ve projeyi geliştirmelerine yardımcı olan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm öğretmeni Fatih Demir, gelecekte GPS'in sandalyeye ekleneceğini söyledi. İki öğrencinin TÜBİTAK'a kayıt yaptırdığını ve prototipini yaptıkları projeyi de tekerlekli sandalye için uygulama planlarının olduğunu belirten Demir, "Projemizde, kafamıza taktığımız sensörlerle başımızı öne, arkaya, sağa ve sola dengede çevirerek hareket edebilen bir sandalye oluşturduk. Hareketler radyo frekansları kullanılarak sandalyenin mikro denetleyicisine iletilir. Bu sayede sandalye belirlenen yönde hareket edecektir. Bu projenin geleceği parlak. Öğrencilerimiz bunun tekerlekli sandalyeler konusunda geliştirilmesi ve uygulanması için TÜBİTAK'a başvurmak istiyorlar. Mevcut kaynaklarla ancak bir prototip oluşturabilirler" ifadelerini kullandı.