Konya'da otobüs şoförlerine farkındalık eğitimi!

Konya'da otobüs şoförlerine farkındalık eğitimi!
Konya Büyükşehir Belediyesi, engellileri daha iyi anlamalarına ve destek olmalarına yardımcı olmak amacıyla toplu taşıma otobüs şoförlerine yıl boyunca "farkındalık ve empati eğitimi" veriyor.

Konya Büyükşehir Belediyesinde çalışan veya büyükşehir belediyesinde yeni çalışmaya başlayan otobüs şoförleri, şehrin farklı yerlerinde bulunan otobüs duraklarında eğitim görüyor. Belirlenen otobüs duraklarına gelen sürücüler kendilerini göz bandı ya da tekerlekli sandalye kullarak engelli yolcuların yerine kendilerini koymaya çalışıyorlar. Bütün hazırlıklarını tamamlayan şoförler, daha sonra yanlarındaki refakatçi ile birlikte otobüse biniyorlar ve yolculuklarını gerçekleştiriyorlar.

Konya'da otobüs şoförlerine farkındalık eğitimi

Sürücüler eğitimlerini tamamladıktan sonra ilgili departmanlara giderek deneyimlerini değerlendiriyor. Konya Büyükşehirin toplu taşıma otobüs şoförlerinden Ali Muştu, eğitimin engelli vatandaşları anlama konusunda gerçek bir farkındalık yarattığını söyledi. Kendini yürüme engelli bir kişinin yerine koyan Muştu, tekerlekli sandalyeyle seyahat ettiğini şöyle anlattı: "Arabayı yüklerken ve boşaltırken daha dikkatli olmak isterim. Geçmişte onlara iyi davrandık, bundan sonra da daha iyi davranacağız."

Konya'da otobüs şoförlerine farkındalık eğitimi

"Tekerlekli sandalyedeyken onları daha iyi anladım" diyen otobüs şoförü Faruk Kıyanç, aslında herkesin birer engelli adayı olduğunu belirterek " Engelli oldukları için onlara zorluk çıkarmak istemiyoruz. Mümkün olan her yerde daha iyi hizmet sunacağız” dedi.

Konya'da otobüs şoförlerine farkındalık eğitimi

Şoför Ümit Atlı, dezavantajlı yolculara mutlaka ilgiyle yaklaştıklarını fakat farkındalık eğitimiyle birlikte onlara daha da iyi hizmet vereceklerini ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu uygulamada görme engelli vatandaş rolünü oynuyorum. By uygulamayla birlikte engelli insanlara karşı daha duyarlı olmamız gerektiğini fark ettik. Faydalı bir uygulamaydı. Bu insanları anlamak gerekiyor. Toplum olarak engellilere baktığımızda bizim de engelli adayı olduğumuzu unutmamamız gerekiyor.”