Konya'da sayısı 2.500 kişiye ulaşan obruklarda volkanik gaz emisyon salınımı başladı!

Konya'da sayısı 2.500 kişiye ulaşan obruklarda volkanik gaz emisyon salınımı başladı!
Konya'da yeraltı suyunun çekilmesi ve toprağın çökmesi sonucu oluşan obrukların sayısı 2 bin 500'e ulaşırken, yeni oluşan obrukların bir kısmında volkanik gaz salınımı da görülmeye başlandı.

Obruklar ağırlıklı olarak Konya Ovası'nın Karapınar ilçesinde meydana gelmekle birlikte, son yıllarda bölgenin Ereğli, Halkapınar, Emirgazi ve Çumra ilçesiyle birlikte Cihanbeyli, Kulu, Yunak'ta da görülmeye başlandı.

OBRUK SAYISI HIZLA ARTIYOR

Yeni oluşan bazı obruklardan volkanik gaz çıkışı gözlendi. Konya Teknik Üniversitesi'nde Jeoloji Bölümü Öğretim Üyeliği görevinde bulunan Doç. Dr. Arif Delikan, bruk sayısının hızla arttığını belirterek şöyle konuştu:

Konya'da sayısı 2.500 kişiye ulaşan obruklarda volkanik gaz emisyon salınımı başladı

“Bu bölgedeki obrukların sayısı Türkiye'deki bilinen tüm obrukların sayısından daha fazladır. Ekmekçi ve Seyit Hacı yaylalarında 2023 yılında en az yedi obruk oluştu. Bir hafta önce 2 metre derinliğinde ve 15 metre çapındaki düdeni 30 metre x 15 metre şeklinde güncelledik. Şubat ayında Ekmekçi yaylasında meydana gelen 30 metre uzunluğundaki düden sadece yarım metre genişliğindeydi. Bir ay önce burada yaklaşık 2 saat süren büyük bir gaz patlaması gözlemlenmişti. Daha sonra 1,5 metre yüksekliğinde bir çökme meydana geldi. Burada gaz sızıntıları devam ediyor ve belirli zamanlarda artıyor."

“Gaz çıkışı sonarsı çökme meydana geliyor”

Doç. Dr. Arif Delikan çökmenin yeni oluşan obruklardan gaz kaçmasının ardından meydana geldiğini söylerken “Bölgenin tabanı çok dinamik. Bu bölgeyi genel olarak düşündüğümüz zaman da genç volkanik kayalar bulunmaktadır. Bunlar en son 8 ila 10.000 yıl önce patlayan volkanik kayalardır. Zamanla bu bölgede gaz üretimi arttı. Büyük miktarda gaz serbest bırakıldıktan sonra çökme meydana gelir. Ne yazık ki belli aşamalarda hareket vurgulanıyor. Çünkü mansap dinamik bir alan ile birlikte bu dinamizm devam ediyor” dedi.