Konya'da sulama suyunun yok olmasına ödemeli kartlı sayaç önlemi!

Konya'da sulama suyunun yok olmasına ödemeli kartlı sayaç önlemi!
Konya'nın Seydişehir ilçesinde ekim alanlarını sulayan Taraşçı Göleti'ne kartlı sayaç takılmasına karar verildiği öğrenildi.

Konya yaz aylarında fazla yağış almadığı için barajlardan ve göllerden akan su miktarı önemli ölçüde azaldı. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle önlem alınmaya başlandı. Konya'nın Seydişehir ilçesinde ise çiftçilerin ürünlerini sulamak için kullandıkları Taraşçı Göleti'nde önleyici tedbirler alınmaya başlandı.

Taraşçı ilçesindeki sulama göleti kış aylarında yağmur ve kar nedeniyle su ile dolarken yaz aylarında yetiştiriciler göleti ürünlerini sulamak için kullanıyor. Toplam 2.200 dönüm tarım arazisi yabani sulamayla sulanırken, gölet suyu yaklaşık 3-4 ay sonra kuruyor.

“Yabani sulama 'DURDURULACAK'”

Konya'da sulama suyunun yok olmasına kartlı sayaç önlemi!

Taraşçı İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı olarak görev yapan Dursun Arslan, Taraşçı göletinin tarım alanlarının sulanmasında kullanıldığını söyledi. Göletin inşaatına 1992 yılında başlandığını, 2013 yılından bu yana da sulama göleti olarak faaliyet gösterdiğini anlatan Arslan, şöyle konuştu:

“Gölet madeninden bugüne dek tarım arazilerini cazip bir şekilde suladık. Fakat şimdilerde arazilere su yetmemesinden kaynaklı sayaç sistemine geçilmesi kararını aldık. Sayaç sistemi ile birlikte bu soruna çözüm bulduğumuzu düşünüyoruz. Sayaç sistemiyle damlama sulama sistemi devreye girecek. Vahşi sulama sistemi böylelikle sona ermiş olacak. Sulama ise daha verimli bir duruma geçecek. Bu projede emeği geçen tüm Konya Devlet Bölge Su İşleri Müdürümüze teşekkürlerimizi işletiriz. İyi bir proje yaptığımızı düşünüyoruz”

“64 ADET SAYAÇ TAKILACAK"

Konya'da sulama suyunun yok olmasına kartlı sayaç önlemi!

Taraşçı Göleti sulama alanında projeden 2 bin 200 kişinin yararlanacağını ve bölgedeki sulama maliyetlerinin azalacağını belirten Arslan, “64 adet vana koyacağız. Kurulum başladı. Vanalar etkin bir şekilde kullanılmaya başlandığında havuzdan kullanılan su miktarını anında takip edebileceğiz. Yabani sulama sistemleri restore edilecek. Sızıntı oranı azalacaktır. Üreticiler kullandıkları su miktarını kolay takip edecek, israfın önüne geçecek. Bu sayede çiftçilerimiz kullandıkları suyun parasını ödemek zorunda kalırken su tasarrufu da sağlanacak. Bu projeye kaydolmamızın nedeni, dünyanın yaşadığı kuraklığı öngörerek sayım sistemini kullanmamızdır. Bu DSİ'nin hayata geçirdiği 3 milyon 500 bin lira tutarında bir proje. Şu anda 64 adet kart sayma sayacının kurulumunu gerçekleştirdik. İşimiz neredeyse bitti. İlçede 2.200 dönüm arazilerde sulu tarım yapılmaktadır. Dut, mısır, yonca, kiraz ve ceviz bahçelerinin önemi giderek artıyor. Daha önce mayıs ayında havzadaki sel kapaklarını açtığımızda sel ancak 3-4 ay sürmüştü. 6 ila 7 ay içerisinde suyun yok olmasını bekliyoruz. Bankomuz kartlı sistem olacaktır. Yıl başında kartı şarj edecekler ve yıl boyu sağlıklı bir şekilde sulayacaklar” dedi.