Konya'da TÜVTÜRK'ün muayene ücretine aldığı farka itiraz!

Konya'da TÜVTÜRK'ün muayene ücretine aldığı farka itiraz!
Konya'da Hüseyin Özdemir isimli bir araç sahibi araç muayene istasyonunda aracının vize ücretini kredi kartı ile ödedikten sonra alınmış olan 128,18 TL'lik farkın iadesine yönelik Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu. Tüketici Tahkim Komisyonu'na iade talebinde bulunacak ve aradaki fark araç muayene istasyonundan ger talep edilecek.

Yedek otomobil parçası satan Hüseyin Özdemir (34) isimli bir araç sahibi 28 Aralık 2023'te aracını vize işlemlerine yönelik Seydişehir ilçesindeki bir araç muayene merkezine getirdi. Özdemir, 1.130,44 TL tutarındaki vize ücret bedelini kredi kartıyla öderken, aradaki fark olan 128,18 TL tutarındaki ek ücreti de ödedi.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ'NE BAŞVURU YAPTI

Söz konusu durum avukatı Emre Akman'a ileten Özdemir, aradaki 128,18 TL'lik fiyat farkının Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesi 3. fıkrasına aykırı olduğunu öğrenerek 7 Şubat'ta şikayetçi oldu.

Konya'da TÜVTÜRK'ün muayene ücretine aldığı farka itiraz

Hüseyin Özdemir, Tüketici Hakem Heyeti'ne olan endişesinin paranın iadesi değil, kamuoyunu bilinçlendirmek ve tüketiciyi koruma kanunlarına aykırı olan bu uygulamaya son vermek olduğunu anlattı. Özdemir yaşadıklarını şöyle ifade etti:

“Yılbaşına üç gün kala Seydişehir ilçesinde test için randevu aldım. Aracımı kararlaştırılan tarih ve saatte muayeneye getirdim. İşlem tamamlandıktan sonra ödeme zamanı gelir. Kasa görevlisi kredi kartıyla ödeme yaparsanız fark olacağını söyledi. O an fark ettiğim farkın sebebini sormadım. Kabul ettim ve ödedim. Neyse aracım araç muayenesinden geçemedi. Avukata danıştığımda aldığım farkın hukuka aykırı olduğunu öğrendim. Yasal haklarımı kullanmak istedim. Avukat aracılığıyla gerekli işlemleri başlattık. Burada amaç 128,18 TL'yi düşürmek değil. Bundan sonra halk mağdur olmasın diye şikayette bulundum. Bir öncü olarak insanların bunu düşünmesini istiyorum."

Konya'da TÜVTÜRK'ün muayene ücretine aldığı farka itiraz

Özdemir'in avukatlığını üstlenen Emre Akman, alınan ücretlerin tüketiciyi koruma kanununa aykırı olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bildiğiniz gibi bir aracın muayenesi için ücret ödemeniz gerekiyor ve bu ücret nakit olarak da ödenebiliyor. 1130,44 TL tutarında ücrete 128,18 TL ekstra bedel koyarak tahsil ediyorlar. Sadece müşterilerimden değil. Bu para herkesten toplanıyor. Bu durum tüketicinin korunması kanunlarına tamamen aykırıdır. Çünkü kredi kartları günümüzde her yerde geçerlidir. Bu mutlaka dikkate alınmalıdır. Bir vatandaşın kartla ödeme yapması nedeniyle fiyat farkının alınması kesinlikle kabul edilemez bir durumdur bu. Yasa dışı olayla ilgili şikayette bulunulmuştur. Süreç şu anda devam ediyor. Amacımız aradaki farkı iade etmek değil. Buradaki durum, ödemelerin kartla yapılması nedeniyle vatandaştan ödeme alınmasıdır ki bu haksızlıktır ve tüketici hukukuna aykırıdır."