Konya'da yüzbinlerce ton üretilen havuç Türkiye'nin ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyor!

Konya'da yüzbinlerce ton üretilen havuç Türkiye'nin ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyor!
Türkiye'deki havuç ihtiyacını yaklaşık olarak yüzde 65'lik kısmını karşılayan Konya'nın üretim ağı her geçen yıl genişliyor. Yıl boyunca mahsulleri aşamalı olarak kaldıran ve mümkün olduğu kadar çok ülkeye taze ürün tedarik eden yetiştiriciler, 15 günlük aralıklarla mahsulleri aşamalı olarak vermeye devam ediyor.

Türkiye'nin havuç ihtiyacı Konya'dan karşılanıyor. Meram'ın 6 bin nüfuslu Kaşınhanı Mahallesi, ülke genelinde yüzde 65'lik bir oranla gerçekleştirilen havuç üretimi bazında neredeyse bir numara. Aşamalı madencilik yoluyla, yıl boyunca birçok ülkeye çabuk bozulan malzeme tedarik eden üreticiler, 15 günlük aralıklarla kademeli olarak ekim yapıyor.

Etaplar halinde ekilen ve yaklaşık olarak 120 gün boyunca özenli bakımlarının yapıldığı havuçta, Temmuz ayının ilk haftasında hasat başlıyor.

"Geçmiş yıllardaki üretim kısıntılarına yakınız"

Konya'da yüzbinlerce ton üretilen havuç Türkiye'nin ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyor

Konya bölgesinden gelen havucun tamamının iç piyasa kapsamına gönderilmediğini kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası'nın (ZMO) Konya Şubesinin başkanı Burak Kırkgöz, “Havuç ekimi şimdiden gerçekleşti. Konya bölgesinde iklim ve mevsimlere bağlı bir şekilde 350 bin tondan 450 bin tona kadar üretim devam ediyor. Yaklaşık 2 ay önce ekilen havuç tarlasındayız. Tabii daha bir ay öncesinden ekimler devam etmekteydi. Bu sene ağmur nedeniyle ekimlerde de bazı gecikmeler olmak zorunda kaldı. Şu anda havuçla iyi gidiyoruz.

Önceki yıllardaki üretim hektarına neredeyse ulaştık. Elbette mevcut ÇKS'mizin (çiftçi kayıt sistemi) çıkmasıyla birlikte bu yılki üretim rakamları da belli olacak. Umarım bu yıl da başarılı bir havuç sezonu geçiririz. Konya bölgesinden gelen havuçların tamamı iç pazara yönelik olmayıp, ağırlıklı olarak yurtdışına ihraç edilmektedir. Konya'da bu konuda ihracat konusunda çok ciddi firmalar var. Umarım başarılı bir sezon olur. Çiftçilerimiz mutlu olacak” dedi.

“Çiftçilerimiz genellikle 20 gün arayla 15 günde bir havuç ekiyor”

Konya'da üretilen havucun tadı ve aroması nedeniyle yurt dışından talebin fazla olduğunu söyleyen Kırkgöz, "Konya bölgesinde tabi ki geniş araziler havucun yetiştiği, hasadın yapıldığı yer. da zordur.Tabii bu sporadik ekimdir. Mevsimlik geziler yapmak ve işleri biraz daha kolaylaştırmak için, çiftçilerimiz genellikle 20 gün arayla 15 günde bir havuç ekerler. Bu sayede imal edilmesini, yıkanmasını ve taşınmasını kolaylaştırır. Tabi bu şekilde uzun süredir havuç ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bunlar için kademeli ekim yapılır. Şu anda burada ekilen yeni tarlalarımız var. Havuç sahnesinin çekilmesinin ana sebeplerinden biri de hemşerilerimizin havuç konusuna yeni bir gözle yaklaşabilmeleriydi. Tabii ki hasattan sonra, yıkandıktan sonra paketlenip direk müşterilere teslim edilecek.

Beklenmeyen bir hasat olursa dondurucuda bekletin. Burada bir kalite sorunu var. "Bu ilerici tarımın arkasındaki en önemli faktörlerden biri, insanların havuçları yeni bir şekilde tüketmesidir" dedi.

Konya'da yüzbinlerce ton üretilen havuç Türkiye'nin ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyor

"Maalesef ürün sayısı azaldıkça fiyatların arttığını görebiliriz"

Havuç fiyatındaki artışa değinen Kırkgöz, “Ürün fiyatlarının gerilediği dönemde arz talep dengesi nedeniyle ürünün fiyatı bir miktar yükseldi. Hasat başlayınca bu fiyatlar biraz daha dengelenecek. . Aslında bunlar sabit olmalı ama tabii ki ürüne olan talep arttıkça ve ürün miktarı azaldıkça fiyat da düşüyor. Maalesef göremiyoruz dedi.

 Konya'nın son yıllarda ülke çapında havuç üretimi sektöründe adından söz ettirdiğine işaret eden Kırkgöz, “Konya bölgesi Türkiye'de genellikle buğday deposu olarak biliniyor. Ayrıca havuç üretiminde de verim bakımından Konya ilk sırada yer almaktadır. Kaşınhanı bölgesi bu açıdan çok düzeldi. Özellikle Kaşınhanı'ndaki çiftçilerimiz çiftçilik, hayvancılık ve bu işi rofesyonel yapacak şekilde evrildi. Tabii bunun da üretim projesinde büyük etkisi var” diye lonuştu.