Konya'daki Bozdağ'ın eteklerinde milyar dolarlık tarihi hazine!

Konya'daki Bozdağ'ın eteklerinde milyar dolarlık tarihi hazine!
Konya Karatay ilçesindeki Yağlıbayat Mahallesi'nde 2.000 yıllık Roma kenti Sabatra'da yapılan kazılarda ortaya çıkan mozaik eserler büyük önem taşıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Karatay Belediyesi'nin desteğiyle, tarihi İpek Yolu üzerinde, kent merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan antik kentte kazı ekibi çalışmalarını sürdürüyor. Bozdağ eteklerinde Konya Müzeler Genel Müdürlüğü başkanlığında yürütülen kazılarda, bölgenin tarih öncesi çağlardan beri yerleşim yeri olduğu ve Roma'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olduğu ortaya çıktı. Kentin tarihi yapıları yavaş yavaş ortaya çıkarılırken: parlamento binası, kuleler, kale, darphane, antik caddeler ve yer altı geçitleri, Roma tiyatrosu ile sahne binasının bulunduğu bölgede ise büyük ölçüde kazı çalışmaları tamamlanmıştır.

BAŞKAN KILCA FOTOĞRAF PAYLAŞTI

Konya'daki Bozdağ'ın eteklerinde milyar dolarlık tarihi hazine!

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Savatra Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan mozaik kalıntıları sosyal medyadan paylaştı. Arkeologlar, böyle bir eserin ilk kez Konya yakınlarında bulunduğunu belirterek, bulgunun bölge için büyük önem taşıdığını vurguladı. Anadolu leoparları, Anadolu yaban koyunları ve ördekleri ilk kez bu net fotoğrafta görünüyor.

Başkan Hasan Kılca, çalışmaları heken sürdürülen antik kent hakkında yağtığı açıklamasında çalışmalar sonunda hedeflerinin Konya'yı turizmde marka sahibi şehirler arasında üst sıralara çıkarmak olduğunu söyledi. Umarım burası yeni bir turizm destinasyonu olur diyen Kılca, ntik Savatra'da çok değerli keşiflere şahit oluyoruz. Şehirde "Türkiye" yazan bir yazıt elde edilmiştir. Yine tiyatro kazıları ve burada görmüş olduğunuz mozaiklerle buranın çok özel alan olduğuna şahit olabilirsiniz." dedi.