Konya'daki yeraltı şehirleri gizemleriyle keşfedilmeyi bekliyorlar!

Konya'daki yeraltı şehirleri gizemleriyle keşfedilmeyi bekliyorlar!
Konya'nın binlerce yıllık gizemlerle dolu tarihi yaşatılmaya devam ediyor. Karapınar ilçesindeki 'Akören Oymalı Yeraltı Şehri' ise sönmüş bir yanardağın bulunduğu bölgenin içinde oluşmuştur. Ayrıca burada granit dokulu tüf katmanlarına ve kalkerli ana kayaya oyulmuş 36 ayrı yer altı şehri de bulunuyor.

Konya Karapınar ilçesine bağlı olan Oymalı Köyü ile Akören sınırlarının içindeki yer altı şehri tüm gizemleriyle keşfedilmeyi bekliyor.

"Arap baskınlarına karşı korunmak için yaratıldılar"

Konya'da bulunan gizemli şehir 8. ve 10. yüzyılların arasında bölgeye yapılan yoğun Arap akınlarından dolayı ovalılar tarafından Karacadağ Vadisi'nde korunmak amacıyla yer altı şehirleri inşa edilmiştir.

Konya'daki yeraltı şehirleri

İçeride kilise, rezervuar, at çiftliği, zindanlar, odalar, galeriler, hava bacaları gibi ek binalar bulunmaktadır. Bazı galeriler iyi yazılmış ve yanlarında ayak yerleştirmek için çentikler var gibi görünüyor. İçerisine çocukları ve bagajları indirebilmek adına makara sistemi kurulurken dünyanın ilk asansörü yapıldı.

10 ile 11 geleriden oluşuyor..

Konya'daki yeraltı şehirleri

Savunma amaçlı inşa edilen koridor, tek kişinin geçebileceği kadar geniş. Tavandaki baskıyı azaltmak için tonoz sistemi kullanıldı. Yeraltı şehri, ihtiyaç duyulduğunda ilave odalara izin verecek şekilde genişletildi. 11 Nolu Yeraltı Şehri 10 ve 11 odadan oluşmaktadır. Kapadokya'nın yeraltı şehirlerine benzer özelliklere sahiptir.

Günlük yaşamın devam ettiği açık hava kilisesini ve çevredeki üzüm bağlarının teraslarını ziyaret edebilirsiniz. Burada kurulan şarap imalathaneleri planlı bir sisteme göre inşa edilmiş. Kapadokya ve Karakada'nın yeraltı şehirleri benzer özelliklere sahiptir.

Konya'daki yeraltı şehirleri

Tarihi ve doğal güzelliklere sahip Karapnar'da vatandaşlar, Oymari Akoren yeraltı şehrinin kısa süreçte turizme açılmasını istiyor.